E2E Priča – U kafeu Paradox ponovo obuka

E2E Priča – U kafeu Paradox ponovo obuka

Kruševac: Kafe “Paradox”, među Kruševljanima poznatiji kao “Kofeina”, ponovo učestvuje u obukama na radnom mestu, koje se u tom gradu sprovode u okviru programa “Znanjem do posla”.

Naime, pomenuti kafe je tokom prošlogodišnjeg ciklusa obuka na radnom mestu u okviru pomenutog programa obučavao mlade za posao konobar – šanker. Kada je objavljen ovogodišnji poziv za učestvovanje privrednika u pomenutim obukama, u tom kafeu nisu imali dilemu šta da čine.

“Naše iskustvo od prošle godine u vezi sa tom obukom je veoma pozitivno. Tada smo na obuci imali dvojicu polaznika, jedan od njih je ostao da radi kod nas, dok je drugi, takođe, ostao u istom poslu, samo što radi u drugom kafiću”, izjavio je menadžer kafea „Kofeina“, Nenad Miladinović.

On objašnjava da je obuka koju mladi prođu kroz ovaj program uobličena i sistematizovana:

„To je za nas veoma važno jer imamo različite polaznike, ima onih koji su se školovali za taj posao, ali i onih koji nisu imali nikakve dodirne tačke sa tim.“

Miladinović potvrđuje da kruševački ugostitelji imaju problem da nađu odgovarajuće kadrove za posao konobar – šanker.

„Problem postoji, mi smo ga rešavali tako što smo na više mesta i sajtova oglašavali da su nam potrebni radnici, a možda smo imali i malo sreće. Kod mnogih kolega u gradu, ali koliko čujemo i u Beogradu, u elitnim restoranima, je situacija alarmantna, jer ponestaje radne snage“, napomenuo je Miladinović.

Program obuka na radnom mestu, dodao je, značajan je i za mentore koji, prolazeći svoj deo obuke, takođe sistematizuju znanje i uče kako da ga prenesu mlađim kolegama:

„Mnogo mi je značila obuka koju sam prošao kao mentor, neka znanja sam imao, ali sam mnogo toga naučio i shvatio sam kako da uobličim i da prenesem ono što znam. Takođe, mora se uzeti u obzir da su mlade generacije drugačije, da žive u doba digitalizacije i da bi trebalo prilagoditi način prenošenja znanja ljudima koji su odrasli u drugačijim okolnostima.“

Inače, kafe „Kofeina“, u kome u tržnom centru „Roda“ u Kruševcu mnogi predahnu tokom kupovine, nedavno je proslavio deseti rođendan. Trenutno zapošljava sedmoro radnika, a gostima, osim pića, nudi sladoled, kolače, palačinke, voćne salate, tost sendviče, četiri vrste pomfrita i 12 vrsta pica.

Edukativni centar, koji u Kruševcu i Rasinskom okrugu sprovodi program Znanjem do posla, pozvao je mlade da se prijave za obuke na radnom mestu za posao konobar – šanker, u kafeu Kofeina i kafeteriji BUT 037, kao i za posao pomoćnog CNC operatera u firmi „Trasing“, u Stalaću.



Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković