E2E priča - Treneri uče kako da obuče mentore

E2E priča - Treneri uče kako da obuče mentore

Kruševac: Violeta Stevović i Ilija Jovanović, iz kruševačkog Edukativnog centra, koji u Rasinskom okrugu sprovodi projekat „Znanjem do posla“, bili su među 13 predstavnika brokerskih organizacija iz Srbije, koji su učestvovali na trodnevnoj obuci za trenere mentora u kompanijama.

Obuku je vodio Emanuel Vutrih sa Švajcarskog saveznog univerziteta za stručno obrazovanje i obuke, a učesnici su stekli neophodna znanja i veštine za obuke mentora, uključenih u programe obuka na radnom mestu, koje se sprovode kao deo ovog projekta.

„Sticanje stručnih kompetencija za realizaciju treninga mentora u kompanijama, koje su uključene u program obuka na radnom mestu, je od izuzetnog značaja. Jedna od specifičnosti i posebnih vrednosti programa obuka na radnom mestu za mlade, koje sprovodimo u projektu „Znanjem do posla”, jeste pružanje podrške kompanijama da kvalitetno i uspešno sprovode obuke”, rekla je nakon završene obuke Violeta Stevović iz kruševačkog “Edukativnog centra”, koja je u okviru projekta “Znanjem do posla” koordinatorka programa karijernog vođenja i savetovanja.

Obuke sprovode za izabrane predstavnike kompanija, koji će, kako je rekla, biti mentorska podrška mladima na radnom mestu.

Stevović je objasnila da su mentori važni jer su mladima tokom obuke na radnom mestu oni najbliži saradnici i često ključna podrška.

„Uspostavljanje kvalitetnog odnosa između mentora i mlade osobe, jedan je od važnih preduslova uspešne obuke na radnom mestu. Tokom ovog procesa mentor deli svoja znanja i praktično iskustvo, vodi praktikanta kroz obuku, pruža podršku i ohrabruje, procenjuje i vrednuje napredak i podstiče njegovo usavršavanje i karijerni razvoj. Dobar odnos između mentora i polaznika je osnova i velikim delom utiče na pozitivan ishod obuke po mladu osobu. Mladi često gledaju svog mentora kao uzora, nekoga na koga se ugledaju i od koga uče ne samo stručna znanja i praktične veštine već i odnos prema poslu, kolegama, radnom okruženju”, objašnjava ona.

Treneri koji rade sa mentorima imaju sve to u vidu prilikom obuka.

„Cilj obuke za buduće mentore je da im pruži dovoljno informacija, znanja i veština, da ih motiviše da prenose svoja znanja, veštine i vrednosti koje posao za koji obučavaju praktikante zahteva, da prate, podržavaju i vrednuju napredak i postignuća polaznika, kao i da ih ohrabruju da se dalje usavršavaju”, dodala je naša sagovornica.

Dosadašnja iskustva iz projekta „Znanjem do posla” su pokazala da su polaznici obuka visoko vrednovali i isticali mentorsku podršku, a neki su je čak označavali kao presudnu za uspešan završetak obuke i dalje napredovanje. Istovremeno, mentori su iskazali zadovoljstvo programom obuke koji su dobili.


Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković