E2E priča - Stižu prve prijave u Job Info centar

E2E priča - Stižu prve prijave u Job Info centar

Pirot: Posle info dana i predstavljanja javnog poziva za poslodavce u Pirot u Job Info centar , partneru na programu "Znanjem do posla", stižu prve prijave poslodavaca zainteresovanih za obuke na radnom mestu u novom ciklusu obuka.

Mira Zlatkov iz Job Info centra , podsetila je da je nedavno održan info dan i da su na tom skupu obaveštene kompanije o novom pozivu.


„Imamo zainteresovane poslodavce. Intenzivno organizujemo sastanke sa zainteresovanim kompanijama“, rekla je Zlatkov i dodala da imaju već nekoliko prijava.

„Jedna prijava nam je odobrena. Reč je o firmi " PHOTON OPTRONICS “ d.o.o. iz Niša koja je već učestvovala u našem programu i sada se opet prijavila. U toku je selekcija kandidata, a za zanimanje operater u proizvodnji optičkih elemenata, za šta će se obučavati osam kandidata . Za ostale prijave čekamo “, rekla je ona.

Govoreći o dosadašnji iskustvima javnih poziva, interesovanja poslodavaca i organizovanih obuka na radnom mestu, Mira Zlatkov je rekla da su javne pozive prilagođavali zahtevima poslodavaca.

„Ove godine ima novina u javnom pozivu za poslodavce. Javljaju se kompanije iz različitih oblasti. Ranije je bilo desetak kompanija koje su imale potrebe za kvalifikovanim radnicima u raznim sektorima. Kompanijama pružamo podršku”, napomenula je Zlatkov.

Ona je naglasila da su efekti ranijih obuka, takođe, dobri jer je 60 odsto mladih koji su prošli obuke na radnom mestu, dobilo posao.

„Da je to dobar recept kako doći do zaposlenje pokazuje i to što je Grad Pirot, s kojim imamo odličnu saradnju, sve to prepoznao i od prošle godine u okviru Lokalnog plana akcije, organizuje obuke na radnom mestu za deficitarna zanimanja u gradu. Nadamo se da će se ovakva praksa nastaviti i naredne godine, jer se to pokazalo kao uspešan model”, kaže Zlatkov.

Ona je dodala da za mlade organizovali i radionice karijernog savetovanja u školama.

Na fejsbuk stranici Job Info centra jedna od vesti je da su nedavno zajedno sa Udruženjem za mentalno nedovoljno razvijena lica iz Pirota u pirotskoj OŠ ''Sveti Sava" organizovali radionice za učenike osmog razreda. Tema je bila: Zanimanja ima mnogo, ali kako odabrati pravo“. Osmaci su dobili informacije o srednjim školama i obrazovnim profilima, ali su upoznati i sa mogućim greškama prilikom izbora. Učenici su na vrlo zanimljiv način pokazali svoje želje i interesovanja, a neki od njih su ilustrovali svoja buduća radna mesta, kaže se u tekstu sa fejsbuk stranice Job Info centra Pirot.

Tekst: Zoran Panić / Foto: Z.Panić i arhiva Job Info centra / Uredila: Sandra Vlatković