E2E priča - Savetovanje za gimnazijalce u Raški

E2E priča - Savetovanje za gimnazijalce u Raški

Novi Pazar: Poslednjih dana ove školske godine, u organizaciji Udruženja psihologa Novi Pazar, organizovano je prvi put individualno karijerno savetovanja za učenike Gimnazije u Raški.

Kroz individualne razgovore i testove sa karijernom savetnicom prošlo je 15 učenika specijalizovanog odeljenja IT smera te srednje škole.

Iako su odabirom tog smera, neki od njih već rešili kojim će se zanimanjem baviti, ipak su odlučili da dođu na razgovor i provere da li imaju veštine neophodne za obavljanje i drugih poslova.

„Dobila sam sve neophodne informacije o tržištu rada, o zanimanjima o kojima razmišljam da se bavim, daljem školovanju, uporedila to sve sa nekim mojim karakteristikama, veštinama i verujem da ću sada lakše doneti odluku o budućoj profesiji. Savetovanje je bilo veoma korisno i preporučila bih ga svim učenicima, pogotovo onim koji se još premišljaju oko izbora zanimanja, škole ili fakulteta”, poručuje jedna od učenica Gimnazije.

Karijerna savetnica Amra Šabotić navela je da su tokom savetovanja mladi putem raznih alata, testova, saznali koje se to veštine kriju u njima, pa su, shodno tome, zajedno dolazili do rešenja čime bi se mogli baviti.


“Mnoge od njih pohađanje IT smera u Gimnaziji ne sprečava da nastave da se bave i prirodnim naukama, elektrotehnikom, matematikom, kao i vojnom strukom. Naravno, već imaju određene kompetencije i veštine za IT industriju, računarstvo i grafički dizajn. Ono što me obradovalo je da su mnogi krenuli i da razvijaju sopstvene, male biznise i da će im buduće školovanje u tome mnogo pomoći”, zaključila je Šabotić.

Karijerno savetovanje organizovano je u sklopu programa “Znanjem do posla”, koji finansijski podržava Vlada Švajcarske, a u prethodnih nekoliko godina ovakav vid podrške dobilo je nekoliko hiljada učenika, studenata i mladih iz Novog Pazara i okolnih gradova.

Tokom ovog polugodišta, karijerni savetnici Udruženja psihologa posetili su i škole u Ćupriji i Tutinu.

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković