E2E priča - Saradnja E2E i NSZ u Kragujevcu

E2E priča - Saradnja E2E i NSZ u Kragujevcu

Kragujevac: U Kragujevcu i šest opština Šumadijskog okruga konstantno pada broj mladih do 30 godina starosti na evidenciji NSZ. U odnosu na pre pet godina procenat nezaposlenih mladih je smanjen sa oko 24 na oko 17 procenata, ističu u kragujevačkoj filijali NSZ. Tome je doprineo dolazak investitora koji traže mlade radnike, kao i programi koji podstiču zapošljavanja mladih, među kojima je i „Znanjem do posla“.

Poslodavci traže mlade radnike

Na evidenciji kragujevačke filijale NSZ, prema podacima iz maja 2022.godine, nezaposlenih do 30 godina starosti ima 3773 u Šumadiji što je 16,49 procenata. Beleži se pad u odnosu 2017.godinu kada je na „birou“ evidentirano 6580 mladih u Šumadiji.

U Kragujevcu je trenutno bez posla 2273 mladih koji se nalaze na evidenciji NSZ.

Direktorka kragujevačke filijale NSZ Gorica Bačanin rekla je za naš sajt da su na smanjenje broja nezaposlenih mladih uticale mere NSZ, programi kao što je „Znanjem do posla“, kao i nove investicije na tržištu rada.

„Istakla bih i program Moja prva plata zahvaljujući kojem se dosta mladih zaposlilo, ali značajan je i dolazak novih firmi i investicija u Kragujevac i Šumadiju. Velika je tražnja za mladim pre svega proizvodnim radnicima“, rekla je Bačanin.

Ona je istakla i značaj programa obuka radnika na radnom mestu „Znanjem do posla“, koji savetnici NSZ predlažu mladima bez posla.

Bačanin kaže da pored mladih sa 4. stepenom stručnosti , poslodavci traže i mlade sa fakultetskom diplomom, u prvom redu mašinske, IT, građevinske i saobraćajne inženjere.

Iako je ovaj test u osnovi razvijan za polaznike obuka na radnom mestu, pokazao se kao veoma dobar alat za karijerno vođenje i savetovanje.

„Mladi se sve više traže što se vidi iz procenta smanjenja njihovog učešća među nezaposlenim u evidenciji NSZ. Ima oko 17 odsto mladih nezaposlenih u odnosu na 22, 23 odsto, koliko ih je bilo pre pet godina“, istakla je Bačanin.

Zapošljavanje posle obuke

„Poslodavci traže mlade, ali pre svega radnike koji su spremni na usvajanje novih znanja i veština . Tržište rada se menja i poslodavcima su potrebni radnici sa novim znanjima i veštinama, a poznato je da ih mladi bolje prihvataju“, rekla je direktorka Bačanin.

NSZ sarađuje na svim projektima čiji je cilj podsticanje zapošljavanja mladih, među kojima je i „ Znanjem do posla“.

„Obaveštavamo mlade ljude da sa ovim obukama mogu da povećaju svoje kompetencije i znanja što uvećava njihove šanse da ostanu da rade u kompanijama gde se obučavaju, a konkurentniji su i za zapošljavanje u drugim firmama“, navela je Bačanin.

Informisanje o obukama rade savetnici NSZ koji i pozivaju mlade i predstavljaju im obuke, kao i poslodavce.

„Značaj obuka je veliki, jer poslodavac ima savremene mašine, nove tehnologije, što iziskuje obuke i probni rad u zavisnosti od radnog mesta. Obučavanje na radnom mestu je jako bitno, jer obučeni radnik ima veće šanse za zapošljavanje“, istakla je Bačanin.

Ona je navela i da postoji praksa NSZ u posredovanju prilikom zapošljavanja.

„Postoji i praksa da nam se obraćaju poslodavci, to je naše posredovanje u zapošljavanju. Oni predstave svoje zahteve u smislu kvalifikacija, radnih mesta za koja su im potrebni novi radnici, a mi radimo selekciju i šaljemo imena polaznika poslodavcu“, objasnila je Bačačin.

Ona je istakla značaj prijavljivanja mladih na evidenciju NSZ.

„Umesto da sede kod kuće i čekaju posao, ako su na našoj evidenciji mogu da budu informisani o svim pozivima i povećaju šansu za zaposlenje“, rekla je direktorka kragujevačke filijale NSZ.

Ona je izrazila očekivanje da će se u Kragujevcu i šest opština Šumadijskoj okruga nastaviti trend pada broja mladih na evidenciji nezaposlenih.

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković