E2E Priča - Razvoj karijere iz ugla osnovaca

E2E Priča - Razvoj karijere iz ugla osnovaca

Šabački Job-info centar predstavio je benefite i usluge karijernog vođenja i savetovanja programa „Znanjem do posla“ učenicima završnog razreda dve mačvanske osnovne škole. Da je tržište rada mnogo dinamičnije nego u vreme kada su na njega stupali njihovi roditelji, kao i da se poslovi biraju zavisno od individualnih potreba i afiniteta, zaključili su ovi osnovci kroz radionicu samoprocene kompetencija.

Oni su na kraju jedne obrazovne etape i na korak od važne odluke – da li će u nastavku školovanja izabrati opšteobrazovne profile i sebi dati još četiri godine da se bitnije odrede, ili će već za nekoliko meseci, upisom srednje stručne škole znati svoj put. Kroz predstavljanje zanimanja, diskusiju i evaluaciju, učenici osnovne škole „Majur“ i njenog izdvojenog dela u mestu Štitar, u blizini Šapca, shvatili su šta im je bitno kod budućeg zanimanja.

„Bilo nam je zabavno da razgovaramo o izboru škole i nekog posla koji ćemo raditi za nekoliko godina. Čuli smo za neka zanimanja prvi put, a najzanimljivije, vremenska mašina stavlja nas u ulogu zaposlenog“, kaže učenik osmog razreda škole u Štitaru.

Iako 70% učenika već zna i smer koji će pohađati, a ostatak samo školu ili je u potpunosti neodlučno, činjenica je da osmaci izbor često zasnivaju na sugestijama roditelja ili su vođeni porodičnim zanimanjem koje bi nastavili. Nedostatak informacija o mogućnostima određenih profesija, prevazilaze se upravo ovakvim aktivnostima.

„Mi imamo malo radioničarskih programa za učenike, stoga ovi programi neformalne edukacije njima jako pomažu u sagledavanju i refleksijama nekih svojih stavova. Zato smatram da je ovo iskustvo njima umnogome pomoglo“, ističe Mirjana Vasić, psiholog OŠ „Majur“.

Koncept savetovanja sličan je srednjoškolskom, sa akcentom na sagledavanju njihove perspektive u budućoj školi. Saznali su i kako se pravi karijerni plan, što je jedna od usluga Job-info centra, ali i otkrili relativno nova i njima ne tako bliska zanimanja.

„Interesovalo ih je čime se ja konkretno bavim, pa smo tako došli do poslova kao što su omladinski radnik, trener u programima neformalne edukacije, projektni menadžer, predsednik organizacije, karijerni savetnik, finansijski administrator“, kaže Gordana Mandić Radosavljević, karijerna savetnica, ističući da ih je najpre zanimalo kako se obrazovati da bi se bavili nekim od pomenutih poslova.

Ovo je bila prilika da se deci sa seoskog područja, koja, za razliku od gradske dece, imaju manje mogućnosti da se upoznaju sa sličnim programima i radionicama, ponude edukacije koje će im koristiti u daljem školovanju i određenju budućeg karijernog puta.

Tekst i foto: Mirjana Čvorić / Uredila: Sandra Vlatković