E2E Priča - Radionice za srednjoškolce u Loznici

E2E Priča - Radionice za srednjoškolce u Loznici

Loznica: U okviru programa „Znanjem do posla“, a u saradnji sa Kancelarijom za mlade Loznice, Udruženje „Svetlost“ iz Šapca održalo je radionicu profesionalne orijentacije i grupnog savetovanja za mlade Mačvanskog i Kolubarskog okruga u prostorijama lozničkog Omladinskog centra.

Pred pedesetak učenika iz dve lozničke srednje škole – Ekonomske i Gimnazije, karijerni savetnici govorili su o prepoznavanju kapaciteta mladih, njihovih postignuća i sklonosti, izboru fakulteta i budućeg zanimanja, kao i mogućnostima za pronalaženje odgovarajućih obuka na radnom mestu u kompanijama.

U Kancelariju za mlade već su imali priliku da se sretnu sa treningom za pisanje radne biografije i da budu upućivani na najaktuelnije sajtove za traženje posla, ali ovakav sveobuhvatni tip radionica i pomoći u dolaženju do poslodavca, nisu imali.

„Ove radionice su izuzetno korisne jer kada su pitanju obuke na radnom mestu i kompanije, oni nisu znali kome mogu da se obrate, da li je to Omladinski centar, Omladinska zadruga, da li da idu direktno u kompaniju, tako da su lutali i gubili vreme. Zato je ovo sjajna prilika na tom putu“, rekao je Bojan Lučić, koordinator Kancelarije za mlade Loznica.

Od presudnog je značaja da mladi poseduju određeno obrazovanje, ali i veštine koje poslodavci traže, kao i da preuzmu aktivnu ulogu u definisanju svojih karijernih ciljeva. To sve mogu jedino ukoliko su im dostupne prave informacije.

„Mladi u Loznici veoma su zainteresovani za praksu u kompanijama, što su i pokazali u proteklom periodu, ali je uz podršku programa Znanjem do posla to podignuto na jedan viši nivo“, rekao je Lučić i dodao da će uz takvu podršku biti u prilici da dođu i do većeg broja zainteresovanih.

Većina mladih ljudi još ne zna čime će se baviti, iako su u radionici učestvovali učenici uzrasta od 16. do 18. godina.

„Samo njih dvoje-troje izjavilo je da znaju čime će se baviti. Nisu još razmišljali o tome kako bi izgledao intervju sa poslodavcem i nisu upoznati sa programima neformalne edukacije, te zato dobro reaguju na svaki alat koji može da im pomogne u tom procesu“, navela je karijerna savetnica Mirjana Dragojević.

Informisani su i o drugim uslugama programa“Znanjem do posla“ koje Udruženje „Svetlost“ sprovodi u ovom kraju.

„S obzirom na pozitivno iskustvo koje su stekli kroz ovu radionicu, loznički srednjošklci proći će i test sposobnosti i sklonosti (Basic Check) u decembru, još jedan od alata za procenu kompetencije za određena zanimanja na ovom programu“, najavila je karijerna savetnica.

U drugom polugodištu tekuće školske godine, u Ekonomskoj školi u Loznici biće realizovano nekoliko radionica karijernog vođenja i savetovanja.

Pored škola, Udruženje „Svetlost“, lokalni partner programa Znanjem do posla, ostvaruje dobru saradnju sa kompanijama u ovom kraju Zapadne Srbije, kako bi nakon informisanja i teorijske priprema, korisnici usluga mogli spremni da izađu na tržište rada i uspešno prođu kroz, inače, plaćenu obuku radnom mestu.


Tekst i foto: Ana Marić / Uredila: Sandra Vlatković