E2E Priča - Radionice u Niškoj Banji

E2E Priča - Radionice u Niškoj Banji

Pirot: U Job info centru u Pirotu karijerni savetnici, kroz individualno i grupno savetovanje i radionice, pružaju informacije i pomažu mladima da upoznaju sebe, definišu svoje ciljeve i odrede prioritete svog karijernog razvoja, kao i da donesu odluku o izboru škole, fakulteta ili posla.

Karijerna savetovanja su sastavni deo programa “Znanjem do posla” i aktuelna su tokom cele godine.

Info sesije za učenike osmog razreda

U Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” u Niškoj banji karijerni savetnici Marko Cenić i Mila Lazić održali su info sesije za učenike osmog razreda.

„Tokom info sesije 63 učenika su se upoznala sa radom našeg Job info centra, mogućnostima koje se nude u njihovom gradu i šire, imali su priliku da saznaju nešto više o srednjim školama i smerovima u Nišu i Pirotu, kao i mogućnost da razgovaraju individualno sa karijernim savetnicima”, rekla je karijerni savetnik Mila Lazić.

Njen kolega Marko Cenić dodao je da su učenici bili jako aktivni.


„Imali su dosta pitanja i dilema, razgovarali smo i o završnom ispitu, koji je olakšan time, kako su oni rekli, što na kombinovanom testu polažu samo jedan predmet. Pored toga, prikazana je i podeljena brošura „Upoznaj zanimanje" i predstavljen im je karijerni kviz Way-Fi.”

Mila Lazić dodaje da su posle info sesija, imali i individualne razgovore u prisustvu razrednih starešina sa učenicima.

„Već istog dana dobili smo i nekoliko telefonskih poziva za razgovor sa roditeljima učenika koji su bili na info sesijama i koji su zainteresovani da posete Job info centar i saznaju više o ovoj temi. Takođe, dobili smo i poziv da učestvujemo na danu otvorenih vrata u ovoj školi “, istakla je Lazić.


Trening karijernih praktičara

Program „Znanjem do posla” organizovao je nedavno radionicu na kojoj su učestvovali karijerni praktičari. Tom prilikom predstavljene su teme vezane za teoriju razvoja ličnosti, a razmenjena su i iskustva o etičkim pricipima i dilemama sa kojima se susreću karijerni praktičari.

Takođe, karijerni praktičari iz Kragujevca i Pirota predstavili su kako organizuju radionice i pripreme za izlazak na tržište rada, kao i radionice pisanja CV-a i priprema za razgovor sa poslodavcem.

Prema rečima Cenića, bila je korisna i zanimljiva dvodnevna radionica na kojoj su karijerni praktičari razmenili iskustva iz svojih svakodnevnih situacija, dok su sa druge strane, novi karijerni praktičari mogli da se upoznaju sa radom i alatima koje koriste njihove kolege.

„To je svakako značajno za naš budući rad, jer imamo slične situacije u radu i možemo da učimo od drugih kako ih oni rešavaju i primenjuju”, zaključio je Marko Cenić.

Tekst: Zoran Panić / Foto: Arhiva Job info centra / Uredila: Sandra Vlatković