E2E Priča - Putokazi mladima do pravog karijernog puta

E2E Priča - Putokazi mladima do pravog karijernog puta

Pirot: Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Pirotu organizovala je Sajam obrazovanja i profesionalne orijentacije, na kome je svoj štand štand imao i Job info centar, partner na projektu „Znanjem do posla“.

Na Sajmu su učenicima završnih razreda osnovnih škola predstavljeni obrazovni profili svih srednjih škola iz Pirotskog okruga, a učenicima završnih razreda srednjih škola, koji planiraju dalji nastavak školovanja, predstavljene su visokoškolske ustanove iz Pirota i Niša.

Karijerni savetnik Job Info centra Marko Cenić rekao je da se učešćem na ovom Sajmu nastavlja saradnja sa Filijalom NSZ, školama i fakultetima.

„Kroz karijerno savetovanje i vođenje, sarađujemo sa svim osnovnim i srednjim školama u Pirotskom okrugu, fakultetima Univerziteta u Nišu. Sarađujemo i sa NSZ i ostalim institucijama koje se bave karijernim savetovanjem“, rekao je Cenić.

Dodao je da su na ovom Sajmu učenicima završnih razreda prezentovali kviz interesovanja, odnosno karijerni kviz.

„Kroz taj kviz oni mogu da procene svoja interesovanja, znanja i veštine. Predstavili smo i test basic check, odnosno osnove kompetencija. Taj test pomaže učenicima završnih razreda da se lakše opredele za neku srednju školu, zanimanje, višu školu ili fakultet. Mladima smo pomagali savetima oko nastavka školovanja, koja su perspektivna zanimanja, gde bi u Pirotu mogli da nađu posao i koji se poslovi nude. Osmake uglavnom interesuje sve u vezi sa upisom u srednje škole, koliko je poena potrebno za upis, završni i prijemni ispit“.

Na Sajmu Job info centar promovisao i nedavno raspisani javni poziv za sve poslodavce i one koji posle završene srednje škole ne žele da nastave školovanje i studiranje, već traže posao.

„Pomažemo mladima, takođe, oko prekvalifikacija i stručne prakse, obuka na radnom mestu“, podsetio je Cenić.

Karijerni savetnik Mila Lazić dodala je da su ovakvi sajmovi profesionalne orijentacije veoma važni za mlade ljude.


„Najznačajnije za njih je što oni dobijaju sve potrebne informacije oko izbora budućih zanimanja kako bi se lakše opredelili koju školu koju će upisati. Mogu da se informišu o Job info centru, kakve sve usluge pružamo, da dobiju sve potrebne informacije i da mogu sa nama da razgovaraju. Sve to u cilju da im pomognemo oko izbora zanimanja i donošenja konačne odluke“, naglasila je Mila Lazić, dodajući da Job Info centar ima dugogodišnju uspešnu saradnju sa svim osnovnim i srednjim školama u Pirotskom okrugu.

Dobru saradnju Job Info centra i škola potvrdili su i direktori dve srednje škole u Pirotu.


„Svi se trudimo da pratimo potrebe tržišta rada. Karijerni savetnici Job info centra kod nas u školi organizuju radionice i razgovaraju sa učenicima koji mogu da se upoznaju sa zanimanjima koja se traže i da lakše doču do posla posle završene srednje škole ili fakulteta“, rekao je direktor Ekonomske škole Marjan Ćirić.

Direktorka Gimnazije Ivana Kostadinović, takođe, smatra veoma korisnim ove radionice.

„Sarađujemo već nekoliko godina. Ta saradnja je veoma važna za našu školu i učenike, zato što deca dobiju prave informacije i savete oko izbora zanimanja i upisa fakulteta. Bilo je nekoliko takvih veoma korisnih radionica“, istakla je Kostadinović.


Još dve radionice u Gimnaziji



„U narednom periodu sa Job Info centrom organizovaćemo još dve radionice. Jedna je za programiranje za učenike specijalizovanog odeljenja za računarstvo i informatiku, a druga radionica za audio-vizuelne efekte, namenjena učenicima odeljenja sa posebnim sposobnostima za scenske i audio-vizuelne umetnosti u školi“, navela je direktorka Gimnazije Ivana Kostadinović.

Tekst: Zoran Panić / Uredila: Sandra Vlatković

Slike arhiva Job Info centra