E2E priča - Primer dobre prakse koji daje rezultate

E2E priča - Primer dobre prakse koji daje rezultate

Pirot: ZIP centar u Pirotu, u saradnji sa lokalnom samoupravom Pirota, od prošle godine, kroz Lokalni akcioni plan zapošljavanja, realizuje i obuke na radnom mestu, na osnovu pozitivnih iskustava obuka na radnom mestu u okviru programa "Znanjem do posla".

Prema rečima direktorke ZIP centra Mire Zlatkov, ovaj projekat je još jedan doprinos smanjenju nezaposlenosti u gradu.

„Obuka na radnom mestu za deficitarna zanimana je deo Lokalnog akcionog plana zapošljavanja Grada Pirota od 2021. do 2023. godine. Ovo je druga godina kako se ovaj program realizuje. Grad Pirot je obuke na radnom mestu koje organizujemo u okviru programa Znanjem do posla prepoznao kao primer dobre prakse i izdvojio finansijska sredstva u okviru Lokalnog akcionog plana zapošljavanja”, rekla je Zlatkov za naš sajt.

Prošle godine je u ovim obukama obučavalo se deset osoba.

„Sve je to dobro prošlo. Ove godine su sredstva povećana. Biće mesta za 15 osoba koje će se obučavati. Najpre je bio poziv za poslodavce koji pokazuju interesovanje za određena zanimanja i radnom snagom. U toku je poziv”, napomenula je ona.

Na prvom sastanku komisije, u prvom krugu odabrano je sedam kompanija u kojima će obuke pohađati 11 nezaposlenih osoba.

Obuke su u različitim oblastima- pomoćni kuvari, pomoćni poslastičari, juniori programeri, saradnici za brigu o deci i mladima... Raspisan je poziv za osobe koje žele da se uključe u ove obuke u kompanijama koje su pokazale interesovanje. Prijavljivanje nezaposlenih trajalo je do 20. juna. Posle odluke ko će se obučavati, u julu, kreću obuke.

„Biće mesta za 15 osoba, a biće prilike i za više njih. Osnovni uslov je da kompanija posluje minimum godinu dana i da ima minimum jednog radnika. Poziv važi za mlade, ali i nešto stariji mogu da se uključe. Bitno je da su nezaposlene osobe i da pokažu interesovanje da žele da rade. Posle prijava mi ćemo obaviti predselekciju i uputiti mlade u kompanije na obuku, a one će doneti konačnu odluku“, navela je Zlatkov.

Prijavljivanje za učešće u programima ZIP centra je u prostorijama na spratu Hale Kej ili na mejl zipcentar@gmail.com.

Colić: Podrška politici zapošljavanja

Zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić je nedavno na predstavljanju javnog poziva za poslodavce za obuke na radnom mestu u Pirotu rekao da Grad Pirot podržava ovaj projekat koji se uspešno realizuje u Pirotu već sedam godina.

„Od početka projekta u Pirotu je učestvovalo oko 150 mladih ljudi i 20 kompanija na javnim pozivima projekta. Prošle godine je učestvovalo sedamdesetak mladih ljudi. Sve to nama u Gradskoj upravi dalo je zadatak da u Lokalni akcioni plan zapošljavanja uvrstimo ovu meru. Pored javnog poziva projekta Znanjem do posla, mi smo našim Lokalnim akcionim planom zapošljavanja predvideli obuke na radnom mestu za deficitarna zanimanja. Više od 20 miliona dinara Grad Pirot godišnje izdvaja za samozapošljavanje.”

Ovakvi javni poziv kompanijama, dodao je, podrška su naporima grada u smanjenju nezaposlenosti. Pre sedam godina, od kada je krenuo ovaj projekat, mnogim poslodavcima morali smo da objašnjavamo o čemu je reč, a sada svi znaju da projekat „Znanjem do posla" ima svoje reference i da im olakšava da dođu do kvalitetne radne snage.

Tekst: Zoran Panić / Foto: Z.P. i arhiva Job Info centra / Uredila: Sandra Vlatković