E2E Priča - Poziv za poslodavce do aprila 2023.

E2E Priča - Poziv za poslodavce do aprila 2023.

Pirot: Poziv za poslodavce za učešće u obukama na radnom mestu, u okviru projekta “Znanjem do posla”, produžen je do aprila iduće godine, kako bi se kompanijama u privatnom sektoru pružila tehnička i finansijska podrška u pronalaženju i obuci adekvatne radne snage.

“Program E2E i Job info centar Pirot promovišu dostojanstven rad i podržavaće poslodavce koji nude pristojne uslove zaposlenja”, rekla je za naš sajt Mira Zlatkov iz Job Info centra u Pirotu.

Ona je podsetila da su neke od obuka na radnom mestu završene, kao i da su pojedine u toku.

„U niškoj firmi ’Photon optronics’, koja drugi put učestvuje u ovom programu, bila je obuka za 10 polaznika, Posle završene obuke osmoro polaznika je ostalo da radi u toj firmi. To je odličan rezulltat“, istakla je Zlatkov.

U “Alatnici Krstić” u Pirotu troje polaznika se obučava za zanimanje CNC operater. U babušničkoj kompaniji “Lisca” odobren je program unapređenja znanja postojećih radnika, a u firmi „Pleasure M“ iz Niša počela je obuka za osam polaznika za zanimanje konobar/barmen.

„Ovaj ugostiteljski objekat učestvovao je u programu i prošle godine i s obzirom da su su bili jako zadovoljni, prijavili su se opet“, rekla je Zlatkov, navodeći da se priprema i dokumentacija za nekoliko prijavljenih kompanija i da očekuju dobijanje „zelenog svetla” za organizovanje obuka.

Job info centar pruža tehničku i finansijsku podršku kompanijama prilikom prijavljivanja, definisanja njihovih potreba, kao i pomoć u pronalaženju adekvatnih kandidata koji bi se obučavali.

Obuke na radnom mestu u zavisnosti od zanimanja i složenosti posla traju od dva do šest meseci.

„Pre same obuke radi se analiza tog radnog mesta i pravi plan obuke. Podsećam da oni tokom obuke primaju novčane naknade. Imaju mentore iz kompanija koji, prethodno, takođe, prolaze kroz određenu obuku. Na kraju polaznici dobijaju certifikat o završenoj obuci. Tokom svih ovih godina organizovali smo brojne obuke za različita zanimanja, počev od obuka za obavljanje fizičkih poslova do IT sektora. Bio je uključen veliki broj poslodavaca kojima je nedostajala obučena radna snaga“, navela je Zlatkov.

Prema njenim rečima, uporedo sa realizacijom programa “Znanjem do posla”, a na osnovu pozitivnih iskustava upravo ovog programa, sprovode se i obuke na radnom mestu u okviru Lokalnog plana zapošljavanja Grada Pirota.

„Naglašavam da je ova mera koncipirana na osnovu pozitivnih iskustava programa Znanjem do posla. Na ovim obukama bilo je 15 polaznika. Desetoro je završilo obuke, a pet završava obuke do kraja godine. Od tog broja polovina je ostala da radi u kompanijama u kojima su pohađali obuku.. Naša dosadašnja iskustva govore da svake godine ovakve obuke prođe od 50 do 60 mladih ljudi, a 60 odsto njih dobije zaposlenje“, napomenula je Zlatkov.


Podrška IT zajednici

Job info centar pruža podršku IT zajednici obezbeđivanjem prostora za rad i organizovanjem obuka. Kapaciteti u Start-up centru su popunjeni, a opremljen je novi prostor IT trening centra u nekadašnjim prostorijama Sport kafea, gde se već sprovode određene obuke. U sadašnjem prostoru radi tridesetak radnika u desetak firmi IT sektora.

Tekst: Zoran Panić / Foto: Arhiva Job info centra / Uredila: Sandra Vlatković

slike arhiva Job Info centra