E2E Priča – Pokrenut sajt Job Info centra Kruševac

E2E Priča – Pokrenut sajt Job Info centra Kruševac

Kruševac: Sajt Job info centra Kruševac, formiran u kruševačkom Edukativnom centru u okviru projekta „Znanjem do posla“ (https://www.krusevac.jobinfo.rs/) ima za cilja da poslodavcima, potom mladima koji su nezaposleni, ali i đacima i studentima da pronađu informacije koje su im neophodne, jer su na njemu predstavljene sve usluge koje ovaj centar pruža.

Takođe, rad sa mladima nije prestajao ni tokom leta budući da su korisnici i svi zainteresovani imali na raspolaganju termine za individualno karijerno vođenje i savetovanje.

„Na sajtu su predstavljene usluge koje Job info centar pruža. To su usluge za poslodavce kojima su potrebni radnici. Oni mogu da se jave, mi za njih obavljamo procene kompetencija mladih ljudi na osnovu kojih im zatim preporučujemo radnike. Osim toga imamo usluge za nezaposlene koji na našem sajtu mogu da popune kontakt formu, a potom dolaze kod nas na individualnu sesiju karijernog vođenja i savetovanja, u okviru koje se radi procena kompetencija i preporučuju im se profili, odnosno određena radna mesta“, objasnio je Aleksa Pavlović, koji je u okviru projekta u Edukativnom centru angažovan kao karijerni savetnik.

U toku su pregovori sa kompanijama iz Rasinskog i Pomoravskog okruga za koja će se zanimanja sprovoditi plaćene obuke na radnom mestu, a razgovara se i o mogućnostima za job shadowing, u okviru koga đaci odlaze u kompanije da vide određene poslove na licu mesta..

Pavlović napominje da su usluge karijernog vođenja i savetovanja tokom leta usmerene na individualne sesije, odnosno na basic check testove, koji mladima pokazuju kakve su im kompetence.

Vuk Milovanović, koji u septembru kreće u četvrtu godinu srednje škole, u kruševačkoj Prvoj tehničkoj školi, na smeru elektrotehničar računara, odlučio je da proveri kakva su njegova trenutna znanja.

„Test mi se svideo, dobar je, pokazuje mi gde se trenutno nalazim, kakvo mi je opšte znanje. Na osnovu njega mogu da procenim u čemu sam dobar, a na čemu bi trebalo još da poradim“, rekao je Vuk posle testiranja.

Najteže su mu pala pitanja sa dužim tekstom, te je to nešto na čemu će raditi u narednom periodu. Planira da upiše FON ili Mašinski fakultet u Beogradu, a kao rezervnu varijantu vidi telekomunikacije.

Ovo testiranje nije njegov prvi kontakt sa karijernim vođenjem i savetovanjem jer je ranije pohađao radionice u Kancelariji za mlade i prisustvovao prezentacijama koje su održavane u školi.

„Ovo je zaista korisno, ali mislim da mnogo mojih vršnjaka ne zna za ovakva testiranja. Trebalo bi ih popularizovati, što više o tome govoriti kako bi što više njih čulo, jer verujem da bi nakon testiranja imali jasniju sliku o tome čime bi želeli u budućnosti da se bave“, istakao je Vuk, koji je za testiranje čuo od starijeg prijatelja.

Inače, basic check test obuhvata zadatke za razmišljanje sa jezičkim sadržajima, zadatke za razmišljanje sa višedimenzionalnim sadržajima, numeričke zadatke za razmišljanje, engleski kao strani jezik, prirodne nauke, bezbednost na radu i higijenu, razumevanje tehnike, informatičku pismenost, pitanja o čoveku i zdravlju, kao i o ekonomiji, planiranju i organizaciji.

Test i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković