E2E Priča - Osmaci na putu ka izboru karijere

E2E Priča - Osmaci na putu ka izboru karijere

Knjaževac: Radionice karijernog savetovanja u okviru programa ’’Znanjem do posla’’ pomažu mladima da lakše isplaniraju svoju budućnost, jer kada dođe trenutak da se odabere buduća profesija, mladima je potrebno što više informacija, s jedne strane, treba da oslušnu svoje želje i interesovanja, a s druge da razumeju i dobre i loše strane određenog zanimanja.

Karijerni praktičari Udruženja građana Timočki klub, koje je broker programa ’’Znanjem do posla’’, družili su se ovog aprila sa učenicima završnih razreda osnovnih škola u Zaječaru, Sokobanji i Knjaževcu.

U Osnovnoj školi ’’Mitropolit Mihajlo’’ u Sokobanji najviše reči bilo je o zanimanjima koja mogu biti i zanimljiva i profitabilna, a odnose se na rad u turizmu, za šta u ovoj čuvenoj banji postoje više nego dobri uslovi. O planovima za budućnost, srednjim školama i fakultetima Timočki klub vodio je razgovore i sa osmacima i osmakinjama Osnovne škole ’’Dimitrije Todorović Kaplar’’, sa čijim karijernim timom već ima dugu i uspešnu saradnju. Prve u nizu radionica na slične teme održane su i u osnovnim školama ’’Ljuba Nešić’’ i ’’Desanka Maksimović’’ u Zaječaru.

Mladima je predstavljen karijerni kviz interesovanja Way-Fi, namenjen onima koji još nisu odabrali buduće zanimanje, ali i svima koji žele da provere svoje sposobnosti i interesovanja. Takođe, predstavljen im je i jedinstveni test sposobnosti i sklonosti Basic Check.’’Izbor prave karijere jedan je od najvažnijih izbora u našim životima. Od toga zavisi da li ćemo biti zadovoljni poslom, materijalnim statusom, pa i načinom života. Od mladih se očekuje da donesu važne odluke, ali oni to, uglavnom ne mogu sami. Potrebna im je pomoć i škole i porodice. Srećni smo što i mi, kroz program ’’Znanjem do posla’’, možemo da učestvujemo u tom procesu i mladima budemo od koristi’’, rekla je Sanja Džakula, karijerna praktičarka Timočkog kluba.

Istraživanja su pokazala da u Evropi, a sve više i kod nas, karijerno vođenje ima pozitivne efekte kada je u pitanju prevencija nezaposlenosti, smanjenje broja onih koji napuštaju školovanje i povećenje zainteresovanosti za školovanje.

Tekst i foto: Ljiljana Pavlović / Uredla: Sandra Vlatković