E2E Priča - Obuka bez greške

E2E Priča - Obuka bez greške

Čačak: „Praktikanti na obuci prave delove koje proizvodimo u kompaniji Stax, sve njih pohvaljujem, nemamo i nijedan škartirani komad koji su oni izradili za vreme obuke “Znanjem do posla”, a sve to zato što imaju non-stop nadzor mentora“, rekao je za naš sajt Nikola Milićević, mentor praktične nastave za zanimanje operater na CNC mašini – strug i glodalica.

Prvi put u ulozi mentora

Zahvaljujući obuci “ Znanjem do posla” Nikola je, kao poslovođa u mašinskoj radionici Stax-a iz Čačka, dobio je priliku da prvi put bude u ulozi instruktora.

“Sviđa mi mogućnost da prenosim znanje mladima, budućim CNC operaterima, jer sam baš iz te struke, već 14 godina radim u mašinskoj industriji”, naveo je Nikola.

Tokom obuke E2E on je u mašinskoj radionici potpuno posvećen praktikantima. Uči ih, objašnjava, pojašnjava, pokazuje, savetuje…Prati kako rade, koliko napreduju, odgovara na pitanja…

Nikola kaže da mu u pristupu polaznicima obuke dosta koristi sve ono što je naučio tokom obuke za mentore koja je organizovana u okviru programa “Znanjem do posla”.

Na pitanje šta je najvažnije kada mladi čovek, prvi put u svom životu, zakorači među moćne mašine, Nikola odgovara:

“Treba da imaju strpljenja. Niko se nije naučen rodio, ne može brzo da se savlada. Obuka E2E traje šest meseci. Organizovali smo i teorijsku nastavu u našoj učionici uz simulatore”, istakao je Nikola.

Najbitnije je, kako je rekao, da su mladi praktikanti redovni na poslu, da su disciplinovani, jer tako mogu da steknu rutinu i prihvate da je posao svakodnevna obaveza.

“Praktikanti ovde uče materijale, alate, merenja, a testove imaju kao u školi, kako bismo proveravali njihov napredak na obuci”, rekao Nikola.

Dodaje da oni tokom obuke ne mogu da steknu “maksimum” znanja i veština, ali sigurno je da mogu dosta da nauče.

Nekad i sad

Za praktičnu obuku 11 polaznika u Stax-u rezervisane su dve CNC mašine, naveo je Nikola i ocenio da je značajno i što oni, uz svoje instruktore, imaju izvanredne uslove za učenje i sticanje praktičnih znanja.

Prisećajući se svog prvog radnog iskustva po završetku Mašinske škole, Nikola poredi vreme, nekad i sad.

“Nisam znao ni trećinu onoga što naši praktikanti sada znaju. Imao sam dobro teorijsko znanje, ali nije bilo uslova za praktičan rad tokom školovanja”, priseća se Nikola.

Kada je počeo da radi pronašao je rešenje i za to, odlučivši da na radnom mestu ostaje i posle radnog vremena kako bi više naučio.

“Nekoliko meseci sam ostajao svakodnevno po dva, tri sata duže na poslu samo da savladam celokupnu mašinu. Tako sam naučio samostalno i da programiram”, ispričao je Nikola trudeći se da i danas bude primer mladim kolegama.

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković