E2E Priča - O karijeri i putem društvenih mreža

E2E Priča - O karijeri i putem društvenih mreža

Pirot: Znamo da se suočavate sa važnim odlukama o svojoj budućnosti, da izbor srednje škole ili fakulteta može biti prilično zahtevan i zato smo tu da vam pomognemo, obratili su se mladima na fejsbuk stranici karijerni savetnici Job Info centra u Pirotu, spremni da im pruže korisne savete.

“Naš tim karijernih savetnika stoji na raspolaganju kako biste napravili najbolji izbor za svoju obrazovnu karijeru”, poručili su karijerni savetnici pozivajući mlade da ih posete svakog radnog dana u kancelariji u Bogojavljenskoj ulici u Pirotu.

Društvene mreže koriste da ovi saveti dopru do što većeg broja mladih, posebno u vreme digitalnih medija.

"Tamo ćete pronaći stručne savetnike koji su spremni da vas saslušaju, razgovaraju sa vama o vašim interesovanjima, ciljevima i ambicijama, i zajedno sa vama istraže različite mogućnosti za vašu budućnost. Naš cilj je da vam pružimo informacije o različitim školama, programima i fakultetima kako biste mogli doneti najbolju odluku. Ako vam je draže da komunicirate preko društvenih mreža, slobodno nam se obratite i putem poruka. Naš tim je dostupan i ovde, spremno čeka da odgovori na sva vaša pitanja i pruži vam neophodne informacije", naglasili su karijerni savetnici.

Mladima još poručuju da ne zaborave da je izbor obrazovne institucije važan korak prema ostvarenju njihovih snova i ciljeva.

Karijerni savetnici će pomoći mladima da taj korak naprave sa sigurnošću i samopouzdanjem, na primer, savetima kako da naprave svoj dobar CV:

"Tvoj CV je tvoja prilika da se istakneš i pokažeš sve što te čini posebnim. To je tvoja priča na papiru - ispričaj je na najbolji način! Dobar CV je kao dobar film - odmah privlači pažnju, održava je kroz uzbudljivu priču o tvojim veštinama i iskustvima, i može da utiče na budućeg poslodavca da zakljući da je upravo pronašao nekoga ko mu odgovara. Ne zaboravi da uneseš dozu kreativnosti, jasnoće i preciznosti u svoj CV. Svaka sekcija treba da ima svoj cilj i treba da akcenat stavi na ono što te izdvaja od konkurencije. Zato pažljivo sastavi svoj CV, jer tvoj budući uspeh počinje baš tu.”

Cilj karijernih savetnika da mladima pruže sveobuhvatnu podršku u ostvarivanju njihovih profesionalnih ciljeva, da ih upoznaju kako da istraže tržište rada, naprave dobar CV i ostave dobar utisak na poslodavca tokom intervjua.

Karijerni savetnici i pozivaju mlade da im se obrate i reše neke svoje dileme oko izbora zanimanja i obuka na radnom mestu.

Podsećaju da su nedavno bili u Švajcarskoj u studijskoj poseti kako bi stekli uvid u najinovativnije metode karijernog savetovanja koje će primeniti u daljem radu.

"Posetili smo renomirane karijerne centre i institucije koje se bave pitanjima izbora karijere, obukom i zapošljavanjem", rekli su u Job Info centru.

Karijerni savetnici razgovaraju sa učenicima osnovnih i srednjih škola i predstavljaju usluge i mogućnosti u planiranju njihovih budućih koraka u obrazovanju.

"Osim sa učenicima OŠ ‘Sveti Sava’ u Pirotu, razgovori su obavljeni i sa učenicima Medicinske škole u Prokuplju, a ovih dana organizovaće se individualna karijerna savetovanja za učenike Gimnazije u Pirotu", najavio je karijerni savetnik Marko Cenić.

Tekst: Zoran Panić / Foto: Fejsbuk stranice JOB Info centra / Uredila: Sandra Vlatković