E2E Priča – Nove mogućnosti uz E2E ,,Job Shadowing''

E2E Priča – Nove mogućnosti uz E2E ,,Job Shadowing''

Pirot: Karijerni savetnik Job info centra u Pirotu Marko Cenić izjavio je za naš sajt je izjavio da je u okviru projekta "Znanjem do posla" pokrenuta nova usluga „job shadowing“, odnosno upoznavanje sa zanimanjima koja su u projektu.

„U toku je obuka za jedno interesantno zanimanje u firmi "Photon optronics" u Nišu. Reč je o zanimanju operater u proizvodnji optičkih elemenata. Učenici će imati mogućnost da se direktno u ovoj kompaniji upoznaju sa tim zanimanjem“, rekao je Cenić.


Prva informativna sesija u okviru nove usluge održana je za učenike završnih razreda Prehrambeno hemijske škole u Nišu. Đacima su predstavljeni i kompanija "Photon optronics " i zanimanje.

Prema rečima Cenića, suština projekta da se učenici upoznaju sa kompanijama i određenim zanimanjima kako bi potencijalno mogli da se prijave za određene obuke i zaposlenje. Predstavljen im je rad info centra, usluge koje nudi, kao i rad kompanije, zanimanje i mogućnost obuke na radnom mestu.

Posle posete ovoj školi videće se koliko je učenika zainteresovano za ovo zanimanje.

U okviru projekta "Znanjem do posla ", planiran su posete svim školama u regionu.

U niškoj kompaniji obuku na radnom mestu pohađa desetoro praktikanata, koji su mogućim budućim kolegama predstavili šta uče i šta bi i oni mogli da rade ako uspešno završe obuku.

„Njihova obuka traje do kraja septembra. Posle toga će polagati test i dobiti sertifikate, a najbolji među njima mogu da dobiju i zaposlenje u firmi u kojoj su bili na obuci“, rekao je Cenić.


Govoreći o obuci za CNC operatera u Alatnici "Krstić" u Pirotu, Cenić je podsetio da je za obuku za ovo zanimanje bilo veliko interesovanje.

„Petnaestak zainteresovanih se javilo za obuku, a obučavaće se tri kandidata. Prvo smo kod nas radili individualna karijerna savetovanja i procene. Posle toga smo radili basic check, odnosno osnove kompetencije. Bio je i test koji su prijavljeni radili u kompaniji. Na kraju su izabrana tri praktikanta i od 1. oktobra kreće obuka. Obuka u Alatnici Krstić traje pet meseci. Tokom obuke, kao što je poznato, oni će dobijati mesečne naknade. Posle obuke polažu test i dobijaju sertifikat“, rekao je Cenić.

Tekst: Zoran Panić / Foto: Arhiva Job info centra / Uredila: Sandra Vlatković