E2E Priča – Nova usluga - Job Shadowing

E2E Priča – Nova usluga - Job Shadowing

Kragujevac: U novom ciklusu programa obuka na radnom mestu „Znanjem do posla“ prvi put do sada kompanije imaju mogućnost da organizuju dane otvorenih vrata za učenike i studente tzv. job shadowing. To je oblik kratke obuke na radnom mestu koja omogućava mladima da prate i posmatraju zaposlenog u kompaniji dok obavlja svakodnevne poslove. Job shadowing traje od jednog do pet dana, do četiri sata dnevno.

Iskustvo van učionice

Praćenje rada zaposlenog je koristan način za učenike i studente da van učionice nauče osnovne elemente posla koji ih interesuje. Ovakav pristup pomaže mladima da steknu iskustvo iz stvarnog života i da se na licu mesta upoznaju sa određenim zanimanjem i tako lakše odluče da li time žele da se bave pre nego što se prijave za obrazovanje, posao, praksu.

„Naše kompanije koje su partneri programa Znanjem do posla i koji sprovode obuke na radnom mestu od ove godine će imati i uslugu job shadowing- „senke“ na poslu. Ona je namenjena mladima, studentima i učenicima, s ciljem da se tokom formalnog obrazovanja upoznaju sa zanimanjima i realnim uslovima rada u kompaniji. Omogućeno je da mlada nezaposlena osoba koja izrazi želju da vidi kako izgleda neko zanimanje, to učini u jednoj od kompanija iz programa E2E“ rekla je Marija Stojadinović, direktorka Razvojnog biznis centra u Kragujevcu.

Ona je napomenula da je job shadowing nova usluga u okviru projekta „Znanjem do posla“ i da će kompanije iz programa biti otvorene za „senke“ na poslu.

„Kompanije koje otvore svoja vrata za job shadowing upoznaće zainteresovane mlade sa konkretnim zanimanjem i svojom proizvodnjom“, navela je Marija.

Uloga karijernih savetnika

U RBC-u kažu da se kroz redovno karijerno informisanje i savetovanje, u svakodnevnom radu sa mladima, prepoznaju oni kojima bi značila usluga job shadowing.


„Moći ćemo da ih uputimo u neku od firmi kako bi bolje upoznali konkretno zanimanje, jer će im to pomoći da se odluče u smislu izbora ili planiranja karijere“,
rekli su u RBC.

„Senke“ na poslu je usluga koja je značajna i za poslodavce kao investicija u budućnost.

Pronalaženje vremena za susrete sa mladima ili onima koji su zainteresovani za novu karijeru ne donosi neposrednu korist poslodavcima, ali prednosti su veća otvorenost prema lokalnoj zajednici, privlačenje budućih zaposlenih i jačanje brenda kompanije.

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković