E2E Priča - Na grupnim radionicama 130 učenika

E2E Priča - Na grupnim radionicama 130 učenika

Niš: Karijerni savetnici nedavno otvorenog Job Info Centra (JIC) u Nišu održali su grupne radionice za učenike završnog razreda u Pravno-poslovnoj školi u tom gradu, kojima prisustvovalo 130 srednjoškolaca.

Većina učenika želi da nastavi obrazovanje posle srednje škole, a njihova pitanja najčešće su u vezi sa dokumentacijom koja im je neophodna za upis na fakultete i dostupnim stipendijama.


"Na grupnim radionicama učenike smo upoznavali sa Job Info Centrom i uslugama koje se pružaju u njemu. Nakon izjašnjavanja većine učenika da bi nakon srednje škole produžili obrazovanje, razgovarali smo na temu nastavka školovanja, mogućnostima u našem gradu i okruženju, stipendijama, kao i programima razmene i stručne prakse. Radionice su održane u svih šest odeljenja završne godine u Pravno-poslovnoj školi",
rekla je Simona Milošević, karijerna savetnica u Job Info Centru Niš.

Radionice se održavaju u okviru projekta "Znanjem do posla", osmogodišnjem partnerskom projektu Švajcarske i Srbije, koji je osmišljen da stvori preduslove za brže zapošljavanje mladih.

Sledeća radionica u niškoj Gimnaziji "9. maj"

Iz Job Info Centra u Nišu najavljuju da će do decembra biti organizovana naredna serija grupnih radionica u Gimnaziji "9. maj".

"Do decembra ove godine očekujemo početak realizacije radionica u Gimnaziji "9. maj". Targetiraju se učenici završnih razreda srednjih škola, jer oni treba da odluče da li će da nastave školovanje ili se, eventualno odlučiti da se oprobaju na tržištu rada", kažu u JIC Niš.

Kako napisati CV, motivaciono pismo, kako se ponašati na razgovoru za posao, neke su od tema o kojima će se, takođe, govoriti na grupnim radionicama u školama. To su, između ostalog, teme koje karijerni savetnici obrađuju sa učenicima tokom individualnog savetovanja. Mnogi učenici Pravno-poslovne škole javili su se karijernim savetnicima Job Info Centra Niš sa dodatnim pitanjima i došli su na individualne sastanke.

"Imamo pozitivno iskustvo sa đacima, dosta su interaktivni. Oni koji su stidljivi da pričaju u grupi, prijave se da dođu kod nas na individualno savetovanje. Najviše smo govorili o temama u vezi sa upisom na fakultete. Učenici su dosta informisani, ali mi im, između ostalog, ukazujemo na relevantne sajtove gde se dodatno mogu raspitati o svemu što ih zanima", objasnila je Nataša Petrović, karijerna savetnica u Job Info Centru Niš.

Tokom individualnog savetovanja u Job Info Centru Niš (TPC Kalča na prvom spratu) mladi sa mentorima prođu kroz karijerni kviz interesovanja – Wayfi. U pitanju je kratak test namenjen onima koji još nisu jasno definisali svoja interesovanja i sposobnosti. Takođe, mogu da urade test sposobnosti i sklonosti - Basic Check, koji im pomaže u karijernom planiranju i proceni kompetencija.

Test Basic Check se, pre svega, koristi kao deo procesa analize kompetencija za mlade koji su se prijavili na neku od ponuđenih obuka na radnom mestu.

Tekst i foto: Jovana Đorđević / Uredila: Sandra Vlatković