E2E Priča - Karijerno savetovanje za osnovce

E2E Priča - Karijerno savetovanje za osnovce

Požega: Karijerno savetovanje u opštini Požega, ali i na području Zlatiborskog okruga, realizovano je, posle postignutih odličnih rezultata u srednjim školama, i u svim odeljenjima završnih razreda požeških osnovaca.

Ova aktivnost je organizovana ne samo u gradu, već i izdvojenim odeljenjima na seoskom području. Oko dve stotine osnovaca učestvovalo je u realizaciji ovog segmenta projekta “Znanjem do posla”.

Karijerni savetnici Miroslav Tamburić i Dragana Radojević sa učenicima su razgovarali o njihovom daljem školovanju i dilemama sa kojima se suočavaju.

“Ono što je izazvalo posebno interesovanje bile su kartice zanimanja, metod koji je sastavni segment projekta, a mladima na prihvatljiv i popularan način pomaže u rešavanju određenih nedoumica oko budućeg zanimanja”, napomenuo je Tamburić.

“U eri digitalizacije, virtuelnog sveta koje mlade često i sputava da bolje sagledaju stvarnost, težili smo da metodom grupnog i pojedinačnog razgovora podstaknemo njihovo razmišljanje ka stvarno dostupnim zanimanjima. Bez obzira na taj virtuelni svet, ipak je realnost nešto sa čim treba da se suoče”, navela je Dragana Radojević.

U razgovorima su učestvovale i razredne starešine, kao i stručne službe u školi. Mladi su pokazali veliko interesovanje za zanimanja koja su prvenstveno vezana za IT sektor, kao sektor budućnosti. Ipak, mnogi su svesni da su i zanati budućnost za dobru zaradu i način samozapošljavanja, što može da bude motivacija i zadovoljstvo.

Osnovci su pokazali zavidan stepen zrelosti u razmišljanjima o sopstvenoj budućnosti. Nažalost, tragični događaji u Srbiji omeli su započete aktivnosti, ali su pojedini osnovci pokazali interesovanje za konsultacije i u okviru prostorija Job info centra.

Svakako da je pred njima ispit zrelosti i nastavak daljeg usavršavanja ka ostvarenju snova. Mnogi, međutim, smatraju da je bolja perspektiva van Srbije i imaju želju da budućnost grade van zemlje. Zato projekat “Znanjem do posla” ima za cilj da pokaže da se i ovde mogu ostvariti mnogi snovi, da mladi otkriju ili bolje upoznaju sebe i potencijale u sopstvenoj sredini i zemlji.

Tekst i foto: Predrag Stojković / Uredila: Sandra Vlatković