E2E Priča - Kako je Đorđe iskoristio E2E šansu

E2E Priča - Kako je Đorđe iskoristio E2E šansu

Kragujevac: Đorđe Đurović (25) iz Kosjerića, diplomirao je informacione tehnologije na fakultetu u Čačku. Baš ,kada je svoje obrazovanje trebalo da kruniše zaposlenjem u struci, planove je poremetila pandemija kovida zbog koje mnoge kompanije nisu primale nove radnike. Odlučan da se, ipak, osamostali Đorđe nije odustajao, pa je bio spreman i na prekvalifikaciju kako bi obezbedio prvi posao. U kompaniji „Inmold“ u Požegi uključio se u obuku„ Znanjem do posla“, posle koje je dobio i šansu za zaposlenje u struci.

Informatičar u ulozi zanatlije


„Posle fakulteta sam očekivao posao programera, međutim situacija sa kovidom mi je pokvarila planove i nisam uspeo da nađem posao u struci. Pošto sam znao da kompanija Inmold često traži radnike, obratio sam se verujući da im je potreban i neko sa mojim obrazovanjem“, ispričao nam Đorđe.

Ukazala mu se šansa da se prekvalifikuje na obuci „ Znanjem do posla“, što je i prihvatio.


„Pohađao sam obuku za brizganje plastike i to je bila prekvalifikacija na koju sam pristao, jer mi je bio potreban posao odnosno zarada, u vreme kovid krize. U tom trenutku nisam birao šta ću da radim, nego mi je bilo važno da nađem posao. Znao sam da je Inmold kompanija u kojoj može da se napreduje, pa sam tu video svoju šansu“, rekao je Đorđe.

On je istakao da kao informatičar nije imao nikakve predrasude prema mašinskom zanimanju za koje se obučavao.

Da brzo savlada zanat „ plastičara“, kako je rekao, najviše u mu je pomogao odličan mentor, inženjer Đorđe Jeremić. A na naše pitanje kako se kao informatičar uklopio u mašinstvo, Đorđe je rekao:

„To nije posao „na dugme“ , to je više manuelni rad. U početku je izgledalo kompleksno, dok se ne uđe u samu srž. Naravno, imao sam mentora koji se u to sve dobro razume i umeo je da sve pokaže na najbolji način“, napomenuo je Đorđe.

Mentor obuke je uočio je da Đorđe brzo napreduje i da „ ima logiku“ i za obavljanje drugog posla za koji postoji potreba u kompaniji.

Preko E2E do posla u struci


„Nakon kraćeg vremena prešao sam na 3D skeniranje, gde je totalno drugačija priča, mnogo je kompleksnije“, naveo je Đorđe koji je iz proizvodnje prešao u sektor kontrole i radi za kompjuterom.


„Posao koji sada radim je bliži mom formalnom obrazovanju. Ali i da sam ostao u proizvodnji ne bih se žalio“, ispričao je Đorđe čiji osmeh najbolje govori o tome koliko je zadovoljan zaposlenjem u Inmoldu.

„ Kad dobijemo gotove proizvode, a i u toku proizvodnje alata za proizvode, komadi se ovde skeniraju, obavljamo kontrolu sa modelom koji dobijemo od inženjera i kada preklopimo skenirani komad sa tim modelom, možemo da vidimo gde su devijacije, da li ima viška plastike ili manjka na nekim delovima“, objasnio je posao „supervizora“.

U Inmoldu je dobio priliku za praktičnu primenu informacionih tehnologija.

Vrlo mi je značajno praktično iskustvo iz proizvodnje gde sam se obučavao za brizganje plastike. Znam kako izgleda proizvodni proces i samim tim znam, kada pregledam gotove proizvode, šta tačno posmatram i gde može da se javi greška da bih alarmirao kontrolore u proizvodnji“, rekao je Đorđe.

Poredeći studiranje i posao koji radi, Đorđe je naveo da je to „ različita priča“ i da se na radnom mestu ceni odgovornost i želja za radom.

Kao mladi čovek, Đorđe je zaposlenjem napravio prvi značajan korak u životu - osamostalio se.

„ Sada kada imam siguran posao mogu dalje da planiram svoju budućnost“, zaključio je 25-godišnji Đorđe.

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković