E2E Priča - Kad zavoliš posao u restoranu

E2E Priča - Kad zavoliš posao u restoranu

Kragujevac: Posle obuke „Znanjem do posla“ mladi Stefan Popovića iz Kragujevca zaposlio se u restoranu „ Regent“ , gde upoznaje „male“ tajne velikih majstora ugostiteljskih usluga, a posao u istom restoranu dobio je i njegov imenjak koji se posle pet godina vratio zanimanju konobara za koje se i školovao.

Karijerni „rolerkoster“

„Završio sam Ekonomsku školu, smer pravni tehničar. Studirao sam na Višoj tehničkoj školi , smer IT, ali sam prekinuo 2021. godine i zatim otišao u inostranstvo gde sam radio kao magacioner godinu dana“, ispričao je 24-godišnji Stefan Popović.

Po povratku iz inostranstva tražio je posao u Kragujevcu, a kaže da mu je fokus bio neko „konkretno“ zanimanje, jer je bilo jasno da se, shodno interesovanjima, neće zadržati u svojoj pravničkoj struci.

„Želeo sam nešto novo, što nisam radio, a gde mogu da razvijam svoje komunikacione sposobnosti. Interesovalo me je i da upoznam vrste vina, sortiranje i slaganje vina sa hranom, da naučim bonton...“

I baš te Stefanove sklonosti bile su „ kao rođene“ za ugostiteljstvo, a šansa mu se ukazala, kako to često u životu i biva, sasvim slučajno.

„Moj drugar, čiji otac drži restoran, predložio mi je i objasnio šta je obuka Znanjem do posla, koje su sve njene prednosti i moje šanse“, rekao je Stefan.

Sa obuke u okviru projekta „Znanjem do posla“ u restoranu „ Regent“ nosi samo pozitivna iskustva. Konobarski posao je upoznavao postepeno , korak po korak, uz pomoć mentora, tokom dvomesečne obuke.

„Mentor mi je bio Mateja Rakić, on me je pratio, uvek mi je davao do znanja kada nije dobro i pokazivao kako treba“, naveo je Stefan.

On je rekao da su mu kolege iz restorana bile „vetar u leđa“ i da se veoma dobro uklopio i tako je posao konobara, koji nikada ranije nije obavljao, tokom obuke E2E i zavoleo.

Prvi put sa ajncerom

„Nikad u životu nisam držao ajncer. Na početku sam bio mnogo ’nestašan’, padale su mi čaše, dešavalo se da mi padne i tanjir, ali od vlasnika restorana sam čuo da je to sastavni deo posla, da se i njemu to dešavalo ’milion puta’ dok nije dostigao određeni nivo sigurnosti u radu. On me je u suštini ohrabrivao“, ispričao je Stefan.

Prema njegovim rečima, obuka u restoranu, koju je prošao, ima prednosti u odnosu na rad u kafiću.

„Pored pića, u restoranu ima i širok spektar hrane, pa mi je trebalo vremena naučim jelovnik. Naučio sam i da sortiram stolnjake po boji, veličini, da sređujem i pripremam posuđe, salvete, sortiram pribor, kašike, viljuške i noževe“, nabrojao je Stefan šta mu je sve u opisu posla, priznajući da nije imao predstavu da sve to obuhvata konobarski posao.

Dodaje da tokom rada traži savete od iskusnijih kolega i uvek pita ako mu nešto nije jasno.

„Naučio sam suštinu posla, što je mnogo bitno i sada sam konobar sa iskustvom, nisam neki anonimus. U poslu koristim i računar , što je, takođe, veoma bitno, oko storniranja zbog greške, kucanja novih računa, razduživanja, zaključivanja dana , otvaranja dana... Shvatio sam i kako funkcioniše sistem nabavke pića i hrane“, dodao je Stefan, koji bi voleo, kako kaže, da jednog dana i sam vodi restoran.

U Stefanovoj porodici pravnika niko nije imao ništa protiv njegovog izbora zanimanja, već su ga savetovali da sam odluči ,da se fokusira ka svojim ciljevima i pružili mu podršku koja mu je veoma značila.

„Sve mi odgovara, lokal je u blizini moje kuće, posao dinamičan, dobra plata“, kaže Stefan koji se posle obuke i zaposlio u „Regentu“ koji je bio domaćin obuke „Znanjem do posla.“

Stefan je istakao da je znanje koje je stekao na obuci i sada kroz rad jako korisno.

U poslu mu, kako je rekao, ništa nije fizički teško, u šta nismo ni sumnjali budući da je u kondiciji, jer je 12 godina trenirao fudbal, a sada redovno vežba u teretani.

Obuka „dva u jedan“

Stefan Novaković ima 29 godina i po struci je konobar, ali je dugo radio u pekari. Posle pet godina vratio se konobarskom poslu zahvaljujući obuci „Znanjem do posla“. Trebalo je „obnoviti gradivo“ i naučiti novo...

„Hteo sam da nađem sigurniji posao u branši i krenuo sam na obuku Znanjem do posla. Dosta sam toga naučio ovde u restoranu Regent čija je usluga specifična“, rekao je Stefan.

Posle obuke mu je ponuđen posao, što je i prihvatio.

„Ovde mi je super. I ranije sam radio sa pićem i hranom, ali ovde se radi više a-la-card, što je veći izazov “, ispričao je Stefan Novaković.

On smatra da je važno strpljenje u radu sa gostima, ali je najvažnije da se posao voli.

„Vidim svoju profesionalnu budućnost u radu u ovom restoranu, a možda i odem u inostranstvo budući da sam stekao veoma korisno iskustvo“, dodao je Stefan.

„Sve je manje kvalitetnih i stručnih radnika u ugostiteljstvu, nedostaju konobari i šankeri. U sezoni je potreban malo veći broj ljudi i uvek smo u izazovu da li ćemo imati dovoljno, jer odlaze van zemlje tokom sezone“, rekao je Predrag Rakić vlasnik „Regenta“, objašnjavajući zbog čega su se uključili u izvođenje obuke „Znanjem do posla“.

Predrag kaže da je u restoranu organizovana obuka za zanimanje konobar-šanker, što je , kako kaže , dva u jedan.

„Imali smo četvoro praktikanata na obuci od kojih troje nije imalo nikakvo iskustvo u zanimanju za koje su se obučavali. Svima je posle obuke ponuđen posao, a dvoje je prihvatilo“, rekao je Predrag.

On je dodao da su do sada nove radnike nalazili putem preporuka ili su to bili ljudi sa iskustvom u poslu.

„Sa obukom Znanjem do posla imamo odlično iskustvo , jer je veoma korisno dobiti radnike koji će se za posao pripremati u našim uslovima i prilagođavati se konkretnom radnom mestu u našem restoranu“, zaključio je Predrag.

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković