E2E Priča – Ekolog u proizvodnji nameštaja

E2E Priča – Ekolog u proizvodnji nameštaja

Kragujevac: Nezaposleni ekolog iz Kragujevca, Radomir Nedeljković, polaznik obuke Znanjem do posla u preduzeću „Jelofina“, izabrao je da uči računarski program koji se primenjuje u proizvodnji nameštaja – Autodesk Inventor.

E2E - zašto da ne

U potragu za poslom u struci, 29-godošnji Radomir je krenuo odmah pošto je diplomirao ekologiju s obzirom da nije bilo prilike da se zaposli. Kako je redovno pratio stranicu Razvojnog biznis centra Kragujevac (RBC) na Fejsbuku, pažnju mu je privukao E2E poziv na obuku u „Jelofini“ za zanimanje koje mu je, kaže, bilo interesantno. Kaže da nije imao nikakvo predznanje, ali je video sebe u tome budući da ima sklonosti ka crtanju, dizajnu, uređenju enterijera, estetici.

„Pomislio sam, zašto se ne bih prijavio da naučim nešto novo. Nije se tražilo nikakvo predznanje, obuka traje mesec dana. Iz RBC su me pozvali na razgovor i eto sada sam na obuci“, ispričao nam je Radomir.

Kaže da mu je u početku sve bilo novo i da mu je bila dragocena podrška mentora.

„Na obuku sam krenuo 12. oktobra. U početku mi je sve bio kao da sam pao sa Marsa, nisam znao ništa o programu, ali mi je mentor Miloš mnogo pomogao i objasnio kako, šta... Sada mogu da kažem da nije teško, može da se nauči, ali potrebno je vreme“, smatra Radomir.

Novo znanje - plus u karijeri

Radomir kaže da na obuci uči da radi u programu za dizajn nameštaja.

„Dobijemo skicu i prema određenim merama kombinujemo, radimo prvo skicu u 2D modelu, zatim ide 3D model i dobijemo kompletnu sliku nameštaja. Upoznajemo se i sa pratećom dokumentacijom“, opisao je Radomir.

Naglašava da je zadovoljan što stiče nova znanja koja mogu da mu koriste, i smatra da mu je to plus u karijeri. Radomir veruje i da je moguć spoj njegove struke ,ekologije i dizajniranja.

„Posao mi treba i vidim sebe u ovom zanimanju. Naravno, ima mnogo prostora za napredovanje i usavršavanje. Za sada mi je cilj da naučim, fino mi ide za ove dve nedelje, zanimljivo mi je, volim da probam neke nove stvari“, rekao je Radomir.

Na obuci srećemo i Martu Budimir (34) diplomiranog ekonomistu iz Kragujevca koja zajedno sa Radomirom po programu E2E uči da koristi Autodesk Inventor u proizvodnji nameštaja.

„Par meseci sam se bavila administracijom, ali sam shvatila da je to monoton posao. Ja sam kreativna, pratim neke emisije o renoviranju, volim arhitekturu. Nameštaj u mojoj kući ima moj lični pečat, jer sam ga ja kreirala, volim da se bavim time, da pravim, renoviram, uređujem. Očekujem da naučim program Autodesk Inventor da bih mogla da realizujem sve što zamislim„ ispričala je Marta, koju smo upoznali prvog dana obuke Znanjem do posla u kompaniji „Jelofina“.

Autodesk Inventor - korisna aplikacija

Izvršni direktor kompanije „Jelofina“ Nemanja Dimitrijević kratko definiše da je „Invertor“ program za pripremu tehničke dokumentacije.

„To je jedan alat koji koristimo za izradu crteža i pripremu tehničke dokumentacije neophodne za proces proizvodnje nameštaja, kroz to se dobijaju crteži iz svih elemenata za jedan komad nameštaja, sa dimenzijama, merama. Inventor daje 3D prikaze i specifikaciju neophodnih materijala i svih elemenata za izradu“, objasnio je Nemanja.

U osvajanju novih znanja praktikantima Radomiru i Marti neophodna je pomoć mentora Miloša Zarića, rukovodioca proizvodnje u Jelofini.

„Kada arhitekte sve osmisle, mi treba da rascrtamo i napravimo dokumentaciju o nameštaju. Ovde nastaju crteži, krojne liste i okvir da bi se sve to sklopilo i napravilo“, naveo je Miloš.

Kaže da praktikantima pokazuje kako se radi u programu „ Autodesk Inventor“, kako se crta i tehnički razmišlja.

„Crtanje se brzo nauči, postoje pravila zanata, a program ima široke mogućnosti. Kada ga savladaju, praktikanti u stvari mogu da biraju da li će da se bave proizvodnjom nameštaja ili možda delova za avione, jer je ovo je alatka koja pruža mogućnosti da crtaju šta god požele. Naravno, oni će se opredeliti prema afinitetima, a mi se u Jelofini baziramo na proizvodnji nameštaja“, istakao je Miloš prednosti obuke.

Miloš je uveren da će praktikanti za mesec dana naučiti da u Autodesk Inventoru nacrtaju sve što zamisle, da naprave 3D model i da ga izrotiraju.

On je prvi put u ulozi mentora i za njega je to izuzetno iskustvo.

„Mladi praktikanti su veoma motivisani za nova znanja, a poznato je da lakše uči onaj koga nešto istinski interesuje“, zaključio je Miloš.Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković