E2E Priča - Benefiti za kompanije i nezaposlene

E2E Priča - Benefiti za kompanije i nezaposlene

Niš: Program obuke na radnom mestu, odnosno plaćene radne prakse, u okviru projekta “Znanjem do posla”, predstavljen je nedavno na startap doručku, koji je organizovan u Naučno-tehnološkom parku u Nišu.

"Koncept je podrazumevao neformalno okupljanje zaposlenih iz startap i tehnološko-razvojnih kompanija, članova NTP Niš, studenata i srednjoškolaca. Prisutnima je predstavljena mogućnost korišćenja programa koji bi im pomogli u angažovanju novih ili usavršavanju postojećih radnika", objasnio je Aca Ilić, koordinator projekta „Znanjem do posla“ koji u Nišu sprovodi organizacija ENECA.

Dobar odziv kompanija

Predstavnici organizacije ENECA ocenili su da je interesovanje firmi za ponuđene programe bilo odlično.

"Jako smo zadovoljni odzivom. Za ovo kratko vreme uspeli smo da motivišemo tri firme da apliciraju za učešće na projektu kroz program plaćene radne prakse", istakla je Marijana Anastasov, WBL (Work-Based Learning) koordinator.

Projekat „Znanjem do posla“ pruža tehničku i finansijsku podršku poslodavcima iz privatnog sektora kojima je neophodna kompetentna radna snaga. Namenjen je kompanijama kojima nedostaju kvalifikovani radnici i obezbeđuje da kroz jedan od programa obuke dođu do radnika.

"Svakodnevno radimo na kontaktiranju firmi iz Niša, kao i na zakazivanju individualnih sastanaka sa HR timovima. Pratimo potrebe tržišta i ustanovili smo da postoji velika ponuda poslova u IT sektoru, kao i značajan broj mladih bez radnog iskustva koji svoju budućnost vide u najperspektivnijoj industriji", ocenio je Ilić.

Šta dobijaju odabrane kompanije?

Odabrane kompanije dobijaju pomoć u pronalaženju i obuci novih radnika, kao i stručnu podršku u procesu regrutovanja odgovarajućih polaznika koji zadovoljavaju uslove Javnog poziva. U kompaniji se obuka na radnom mestu sprovodi uz pomoć mentora, odnosno instruktora.


Takođe, dobijaju novčanu naknadu koja obuhvata administrativne troškove, teorijsku obuku, zarade, osiguranje, angažovanje mentora, materijal za praktičnu obuku itd. Dopunsko vreme za adaptaciju radnog mesta za obuku osoba sa invaliditetom još jedan je od značajnih benefita programa.

Podsetimo, projekat „Znanjem do posla“ je osmogodišnji partnerski projekat dve vlade - Švajcarske i Srbije, osmišljen da stvori preduslove za brže zapošljavanje mladih u Srbiji.

Tekst i foto: Jovana Đorđević / Uredila: Sandra Vlatković