E2E Priča – Basic Check među srednjoškolcima

E2E Priča – Basic Check među srednjoškolcima

Kragujevac: Test „basic check“, koji je deo karijernog savetovanja mladih u okviru programa „Znanjem do posla“, prošli su učenici treće godine Prve tehničke škole u Kragujevcu, smera elektrotehničar računara. Posebno su im se svidela pitanja na testu iz informatičkih veština i razumevanja tehnike, jer im je, kako su rekli, ova oblast bliska, dok su učenici gimnazije postigli mnogo bolje rezultate u okviru društvenih nauka i engleskog jezika, rekli su u Business Inovation Programms (BIPS) u Kragujevcu.

Šta đaci kažu o testu „basic check“

„Basic check se sastoji iz dela koji meri kognitivne i dela koji meri praktične veštine. Tu je grupa zadataka za razmišljanje sa jezičkim sadržajima, numerički zadaci, zatim zadaci za razmišljanje sa višedimenzionalnim sadržajima i zadaci za procenu poznavanja engleskog jezika. Zadaci koji mere praktične veštine su iz oblasti prirodnih nauka, ekonomije, planiranja, organizacije, informatičkih veština, bezbednosti na radu, zdravlja i razumevanja tehnike“ objasnili su u BIPS.

Basic check se primenjuje od 2020. godine, a dopunjena verzija sa praktičnim modulom od ove godine. U kragujevačkom BIPS ovim testiranjem bilo je obuhvaćeno oko 150 mladih. U srednjim školama test prolaze učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda. Veliki broj mladih do 30 godina testiran je i u Job info centru u Kragujevcu u okviru E2E.

Testiranje traje dva sata i 15 minuta, ali pojedini učenici završe test veoma brzo, što zavisi od njihovih mogućnosti.

O testu kažu da su teški zadaci iz engleskog jezika, kao i iz oblasti IKT i ekonomije, te da smatraju da bi brže test odradili da nije tih oblasti, mada zahvaljujući testiranju učenici imaju uvid u oblasti koje mogu da unaprede.

„Unosom svojih rezultata u dodatni alat ovog instrumenta učenici mogu da provere da li je njihov nivo postignuća dovoljan za određeni profil zanimanja“, istakli su u BIPS.


Test „meri“ kompetencije


Učenici posle urađenog testa dobijaju sertifikat o trenutnim kompetencijama koje poseduju.

Pedagog Druge kragujevačke gimnazije Nataša Buzadžić o testu „basic check“ smatra da je ovaj test veoma važan za mlade:

„Jako je značajno ovo testiranje zato što obrazovni sistem ne prepoznaje ovu temu, nema stručnog kadra koji bi radio sve ovo sa našim učenicima. Zbog toga je svima nama, a naročito učenicima, veoma bitno da imaju kome da se obrate i da se posavetuju na temu karijernog savetovanja. Ukazali smo im na važnost ovog testiranja, koliko će im značiti tokom školovanja, i koje to sve kompetencije treba da ojačaju i da rade na njihovom poboljšanju.“

Profesorka je istakla da su velike prednosti ovog testiranja da učenici mogu da prepoznaju svoje veštine, sposobnosti, da napreduju i saznaju u čemu su najbolji.

„Mladi nakon ovog testa treba da još više jačaju svoje kompetencije. Bitno je osnažiti ih da ne odustaju i da svoje slabe kompetencije mogu da promene učenjem, trudom i svojim zalaganjem u školi i daljem životu“, rekla je profesorka.

Karijerni savetnik Lazar Đoković iz BIPS naglasio je da je veoma važno da mladi ljudi rade na razvoju svojih kompetencija, kao i da na taj način budu konkurentni i aktivni na tržištu rada, kao i u samom procesu zapošljavanja.

„Prilikom testiranja i na osnovu dobijenih rezultata, mlade osobe dobijaju jasan uvid u svoje kompetencije. Zajedno sa karijernim savetnikom mogu analizirati rezultate i dobijeni nivo kompetencija povezati sa željenim zanimanjem, kao i potrebnim nivoom kompetencija za obavljanje konkretnog posla. Na osnovu toga mogu prepoznati jake strane, tačnije stručnost, i imati uvid u prostor za dalji razvoj i napredak. Uvereni smo da to u velikoj meri može da im pomogne prilikom procesa apliciranja za određeni posao“, zaključio Đoković.

U BIPS poručuju da će testiranje putem basic check biti nastavljeno, a očekuju da će i dalje biti dobar odziv mladih za ovu aktivnost.

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković