E2E Priča - Anđela i Hristina pred novim izazovima

E2E Priča - Anđela i Hristina pred novim izazovima

Kruševac: Dve mlade Kruševljanke, Anđela i Hristina, pronašle su na obuci na radnom mestu, koja se sprovodi u okviru projekta “Znanjem do posla”, zanimanje konobar-šanker kojim se sa uživanjem bave.

Ni jedna od njih se nije školovala za posao konobar - šanker, ali su obe, tokom obuke, zavolele to zanimanje te sebe u budućnosti vide u toj ili nekoj sličnoj delatnosti.

Anđela Vulanović (20) završila je smer za grafičkog dizajnera u Politehničkoj školi. Kada je čula za mogućnost da se obučava za zanimanje konobar - šanker u kruševačkom kafiću “Besne gliste”, odlučila je da se oproba u tome.

“Prvo smo imali teorijsku obuku, koja mi je mnogo značila jer se inače nisam školovala za to zanimanje. Najviše mi je značio deo koji se odnosi na komunikaciju sa gostima”, rekla je Anđela.

Tokom praktične obuke shvatila je da joj se taj posao veoma sviđa:

“Osećam da svakodnevno napredujem u ovom poslu. Već sada mogu da kažem da mi se ovo više sviđa od struke za koju sam se školovala. Baš volim da spremam, da pravim kafice, baš mi prija, mogu da eksperimentišem. Ovaj ili neki sličan posao, koji podrazumeva rad sa ljudima, više mi se sviđa nego dizajn.”

Slično nam je ispričala i Hristina Mladenović (19), koja je završila Ekonomsku školu, smer za ekonomskog tehničara. Obuka u kafiću “Besne gliste” je njen prvi posao.

“Ovo što sada radim mi je zanimljivije, privlačnije od zanimanja ekonomski tehničar jer više volim da radim nešto što podrazumeva komunikaciju sa ljudima. Teorijska obuka mi je baš zbog toga bila veoma korisna, jer sam naučila kako da komuniciram sa gostima”, rekla je Hristina.

Za kolege, mentora, atmosferu u kolektivu, ima samo reči hvale:

“Kolege, mentori, poslodavci su veoma dobri, prostor je prijatan za rad. Niko se ne ljuti ni kada pogrešimo, opušteno je, baš sam zadovoljna. Vidim sebe u budućnosti u nečemu sličnom.”

Njih dve su deo grupe od petoro mladih koji su, u okviru projekta “Znanjem do posla”, u tri kruševačka kafića na obuci za zanimanje konobar – šanker.

Obuka traje devet nedelja, a oni su najpre prošli teorijski deo, koji je obuhvatao predavanja o otvaranju i zatvaranju ugostiteljskog objekta, predaji smene, potom o interakciji sa gostom i usluživanju, o inventaru i kontroli zaliha , kao i o pripremi i posluživanju koktela i mešanih pića.


Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković