E2E priča - Aiša snima i ne obazire se na komentare

E2E priča - Aiša snima i ne obazire se na komentare

Novi Pazar: Građani Novog Pazara već nekoliko meseci na ulicama viđaju Aišu Alić, devojku koja je uspešno završila obuku organizovanu u sklopu programa “Znanjem do posla” i već dobila posao asistenta snimatelja na internet portalu “A1tv.net”.

Iako je upisala fakultet i polako privodi kraju studije srpskog jezika i književnosti, ova vedra devojka nije htela da čeka diplomu, već je uporedo sa školovanjem želela da pronađe neki posao i “zaradi svoj dinar”.

“Završila sam smer informatika i elektrotehničar multimedija, jer su me od malena zanimale savremene tehnologije, multimedija, pravljenje fotografija i snimanje video zapisa. Neka znanja sam stekla u srednjoj školi, ali je sve to bilo na amaterskom nivou. Zato sam se prijavila na obuku kako bih sve to savladala na profesionalnom nivou”, priča za E2E Aiša.

Svojim ponašanjem i zalaganjem tokom obuke Aiša se izborila za ugovor sa portalo “A1tv.net”, gde je i obavila praksu, pa sada ima siguran posao i svoj dinar.

“Stalni posao i redovna primanja su mi važni, imaću svoju platu, neću biti nikome na teretu, neću zavisiti ni od koga, imaću za svoje potrebe”, rekla je ona.

Priznaje da je bilo čudnih pogleda prolaznika dok je snimala na ulici, ali je to nije pokolebalo da nastavi da se bavi ovim zanimanjem koje mnogi, zbog raznih predrasuda, smatraju muškim.

“Najvažnije mi je da mi podršku pružaju porodica i moj partner, ali sa druge strane bilo je komentara od ljudi iz mog okruženja “šta će ti to”, “nije to posao za devojku” i sličnih. Bilo je i čudnih pogleda, reakcija prilikom snimanja na ulici, ali ja se ne osvrćem previše na sve to”, dodaje Aiša.

Mladima je poručila da se ne osvrću na komentare i kritike sredine, da nastave da rade i usavršavaju se, da se bore jer se jedino tako mogu ostvariti njihovi snovi.

Njen mentor i urednik portala “A1tv.net” Enes Radetinac istakao je da je Aiša skromna i vredna devojka koja je svojim trudom i željom za svakodnevnim učenjem i usavršavanjem zaslužila posao.

“Teško je u Novom Pazaru naći osobu koja bi radila u medijima, kako kao novinar, tako i kao tehničko osoblje. Mi smo imali sreću da su nam se na obuku prijavile prave osobe, koje ovo zanimanje nisu videle kao prečicu do popularnosti ili slično. Aiša je brzo savladala sve tehnike snimanja, naučila je i samostalno da montira i ukoliko želi ovim da se bavi i u budućnosti, za nju će uvek imati posla”, poručio je Radetinac.

U okviru programa “Znanjem do posla”, koji finansijski podržava Vlada Švajcarske, u Novom Pazaru i okolini su prethodnih godina održane obuke za brojna deficitarna zanimanja posle kojih je na desetine polaznika dobilo zaposlenje.

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković