E2E Priča - Adriana Tex obučava 60 polaznika

E2E Priča - Adriana Tex obučava 60 polaznika

Šabac: Kompanija „Adriana tex“ iz Rume, ponosni član Grupacije Calzedonia, koja se od 2012. godine bavi proizvodnjom kupaćih kostima za domaće i inostrano tržište, uključila se u program Znanjem do posla kako bi obučila nove kadrove za posao šivača. Kompanija trenutno zapošljava 400 radnika, a u narednom periodu obuku će proći još 60 ljudi.

Krajem avgusta 2023. objavljen je oglas za posao šivača u ovoj firmi. Kroz zajedničku saradnju, karijerni savetnici iz šabačkog Job Info centra napravili su selekciju prijavljenih kandidata i njih 23 izabrali za radnu praksu. Oglas je Ii dalje otvoren, a tokom septembra biće realizovano još razgovora sa potencijalnim kandidatima, kako bi se dostigao traženi broj novozaposlenih.

U sklopu priprema za radnu praksu šestoro radnika iz pomenute kompanije prošlo je trodnevnu obuku za mentore šivača, koji će raditi sa praktikantima.

„Mogu da istaknem da smo ostvarili jako dobru saradnju u smislu pripreme poziva za prijavu kandidata za posao šivača. Takođe, u kompaniji je održan i trening za mentore koji će pomagati u izvođenju radne prakse po programu Job Info Centra iz Šapca. To je nešto novo što će kompaniji pomoći u budućem radu i očekujem da će biti na obostrano zadovoljstvo“, rekao je Dragan Todić, HR Kompanije „Adriana tex“.

Buduće mentorke, iako iskusne u svom poslu, s obzirom na to da su do sada mnogo puta pripremale kandidate, ističu da im je obuka programa „Znanjem do posla“ značajna, jer imaju jasan plan koji podrazumeva 360 sati teorije i prakse i jasno definisane korake, što će koristiti i u budućnosti.

Šivenje je sa nestankom domaćih velikih konfekcijskih kuća postalo nepopularno zanimanje, ali u poslednje vreme sve je veća potreba za šivačima na tržištu rada. Uz dobar trening i malo volje, posao se lako uči.

„Većina prijavljenih nema nikakvo iskustvo u šivenju, ili imaju neka iskustva koja nisu u vezi sa šivenjem kupaćih kostima jer su materijal drugačiji. Jedna grupa se obučava za izradu donjeg dela, a druga za izradu gornjeg dela kupaćih kostima. Karakteristično je da se rade mali segmenti, da se jedna operacija stalno ponavlja, ali su prijavljeni izrazili spremnost za takvu vrstu operacija, čak ističu da ih to opušta u radu“, objasnila je karijerna savetnica Gordana Mandić Radosavljević.

Pored sigurne zarade, posao u ovoj kompaniji ima još jednu prednost, koja je mnoge privukla.

„Kandidatkinje su kao jednu od prednosti istakle radno vreme - radiće samo u jednoj smeni, od 6 do 14 časova, zato je veliki broj prijavljenih“, napomenula je Mandić Radosavljević.

Intervjui sa kandidatima rađeni su uz pomoć kartica kompetencija, gde se, između ostalog, postavljaju pitanja vezana za preciznost, izdržljivost, fokus, timski rad, kao i specifičnosti koje su karakteristične za kompaniju. Za samo izvršenje posla neophodne su određene manuelne sposobnosti i razumevanje radnih zadataka, što je takođe testirano kroz tehnike E2E programa.

Ovo je najveći broj kandidata do sada koji su lokalni brokeri iz Šapca selektovali, intervjuisali i pripremili za predstojeći program radne prakse. Ocenjuju da je za njih ovo veoma važno iskustvo i jedan jako kvalitetan proces učenja na terenu.

Budući da kandidati pretežno dolaze sa teritorije opština Ruma i Sremska Mitrovica, oni svoju savetodavnu delatnost uspešno šire i na područje Srema.

Tekst i foto: Mirjana Čvorić / Uredila: Sandra Vlatković