Novi Pazar:  Novopazarac Enis Numanović ima 27 godina, oženjen je i za par meseci će postati otac. Završio je Tehničku školu i nakon skoro decenije čekanja na birou za nezaposlene je konačno dobio posao koji mu garantuje stabilna i redovna primanja od kojih će moći da izdržava porodicu.

On je jedan od 12 nezaposlenih koji su, u okviru programa “Znanjem do posla”, pohađali tromesečnu obuku za tapetare u novopazarskoj fabrici nameštaja “Numanović”.

Značajan korak u životu

O svojim danima na obuci Enis kaže:

“Obuka je prošla u najboljem redu, uspešno sam savladao sve operacije, naučio sam tapetarski posao, zadovoljio sam menadžment i odlučili su da mi ponude stalno zaposlenje. Zadovoljan sam uslovima i konačno sam dočekao siguran izvor prihoda. Ovaj posao mi puno znači, pogotovo jer mi je i supruga nezaposlena”, priča Enis i uz osmeh dodaje da sa vlasnicima nije u rodbinskoj vezi sa vlasnicima kompanije “Numanović”.

Osmoro polaznika uspelo je da sa uspehom završi i teorijski i praktični deo obuke, te dobije seritifikat  Osim Enisa, radni odnos su u ovom preduzeću zasnovala još trojica polaznika, dok ostali pregovaraju sa menadžmentom o uslovima svog zaposlenja.

Saradnja sa najboljima

Fabrika nameštaja “Numanović” posluje već 25 godina, jedna je od najboljih u Srbiji u proizvodnjih tapaciranog nameštaja, a trenutno zapošljava oko 200 radnika sa tendencijom rasta broja zaposlenih.

“Prošle godine smo proglašeni za kompaniju srednje veličine koja je zaposlila najviše radnika sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje i to bez ikakvih državnih subvencija, poreskih i drugih olakšica. Sva novootvorena radna mesta znače puno za poboljšanje ekonomske i socijalne situacije u Novom Pazaru i čitavom regionu”, ističe finansijski direktor kompanije Reihan Nicević.

Napretka nema bez stručne radne snage

Tražnja za nameštajem “Numanović” raste kako u Srbiji, tako i u okolnim zemljama, ali i šire u Evopi. Kako bi izašla u sustret sve većim narudžbinama kompanija konstantnoj traga za kvalifikovanim i kvalitetnim radnicima kojih, prema mišljenju Nicevića, jednostavno nema dovoljno na lokalnom tržištu rada.

“Trenutno na tržištu rada nema dovoljno stručnih kadrova za rad u našim pogonima, bilo da se radi o šivačima, tapetarima, stolarima, krojačima, ali i menadžerima ili trgovcima. Zbog toga bi nadležni trebalo da razmisle o reformi školstva, da se obrazovni sistem prilagodi zahtevima privrede, da se znaju pravci razvoja”, smatra Nicević i dodaje da su programi poput “Znanjem do posla” jedan od dobrih načina za firme da dođu do kadrova koji su im potrebni.

Znanjem do posla – Novi Pazar:

Program „Znanjem do posla“ podržao je u Novom Pazaru, sredstvima iz svog “Opportunity” Fonda, realizaciju tri projekta obuke na radnom mestu za ukupno 54 nezaposlenih, mlađih od 30 godina i to za zanimanja tehnologa u mlekarstvu, tapetara i krojača džinsa.

Kroz program obuke za krojača džinsa proćiće 24 mladih, a za njegovu realizaciju obezbeđeno je 31.000 švajcarskih franaka. Za obuku 15 novih tapetara odvojeno je 17.000 švajcarskih franaka, dok će još 15 mladih biti obučeno za tehnologe u mlekarstvu u projektu vrednom 23.500 švajcarskih franaka.

Posebna sredstva izdvojena su za projekat podizanja zapošljivosti mladih sa smetnjama u razvoju. U njega je uloženo blizu 39.000 franaka, od čega će direktnu korist imati 20 mladih Pazaraca sa smetnjama u razvoju. Sredstva za realizaciju ovih projekata obezbeđena su iz donacije Vlade Švajcarske.

Lokalni partner programa “Znanjem do posla” u Novom Pazaru je Kancelarija za mlade Novog Pazara.

Znanjem do posla – Srbija:

Tokom prvog kruga obuke na radnom mestu kroz 22 projekta obuke na radnom mestu prošlo je oko 350 mladih, a pomoć na putu do posla dobilo je i još 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina iz tvz. teže zapošljivih grupa mladih – žena žrtava nasilja u porodici, mladih bez roditeljskog staranja, mladih sa sela, štićenika kazneno-popravnih domova, mladih sa smetnjama u razvoju, te Roma.

Za realizaciju 22 projekta obuke na radnom mestu, za isto toliko zanimanja na koje su lokalni privrednici u pet pilot zajednica (Kragujevac, Kruševac, Knjaževac, Novi Pazar i Pirot), ukazali kao na deficitarne, Vlada Švajcarske odvojila je u prvom krugu “Opportunity” Fonda približno 450.000 franaka.

Za šest programa podrške zapošljavanju teže zapošljivih grupa mladih izdvojeno je još 194.000 franaka, dok je za realizaciju devet projekata kojima se testiraju inovativni modeli zapošljavanja u Srbiji izdvojeno dodatnih 155.000 franaka.

Testiranje novih metoda zapošljavanja odvija se pod nadzorom Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i oni se realizuju u osam lokalnih zajednica – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Rači, Pirotu, Paraćinu, Užicu i Somboru.

Novinar:Nikola Kočović / Uredio: Tibor Jona

Korisni linkovi:

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) – LINK
Švajcarska kancelarija za saradnju – LINK
Kancelarija za mlade Novi Pazar – LINK