Novi Pazar: Kancelarija za mlade u Novom Pazaru počela je u okviru programa “Znanjem do posla” realizaciju radionica “Moji planovi za budućnost, mogućnosti i šanse”, a koja je namenjena učenicima Ugostiteljsko – turističke škole.

 

U razgovoru za E2E, polaznici radionica kažu da se prvi put u dosadašnjem školovanju susreću sa takvim aktivnostima i da konačno imaju način i nekoga da sa njim podele svoje ideje, ali i dobiju savete.

 

– Mladi retko kada imaju priliku da otvoreno pričaju o svojim planovima za nastavak školovanja, za budućnost. Ovakve radionice su nešto novo za nas, izuzetno su korisne, saznali smo mnoge bitne stvari, a mogu slobodno reći da smo do skoro bili potpuno neiformisani i neupućeni u tržište rada – priča Amina, koja će ove godine maturirati.

 

 

Njeno mišljenje deli i Rejhan, koji smatra da su dobijene informacije o deficitarnim zanimanjima i stanju na tržištu rada njemu bile najvažnije.

 

– Postojanje Karijernog centra je super prilika da saznamo šta se traži od poslova, jer na osnovu toga možemo doneti odluku šta dalje, šta posle završetka srednje škole. Saznali smo i neke stvari o dualnom obrazovanju, zanimljiv mi je taj koncept i nadam se da će buduće generacije tako pohađati nastavu. Verujem da na taj način mogu naučiti više nego mi, pogotovo steći praktične veštine – dodaje ovaj mladić.

 

Predstavnica Kancelarije za mlade i mentorka ovih srednjoškolaca Aleksandra Majstorović navodi da su radionicom “Moji planovi za budućnost, mogućnosti i šanse” obuhvaćeni svi učenici treće i četvrte godine Ugostiteljsko – turističke škole.

 

– Na radionicama se trudimo da saslušamo njihove želje i planove za budućnost, ali i da otvoreno popričamo da li sa tim fakultetom ili srednjom školom mogu i koliko brzo naći zaposlenje. Upoznali smo ih sa trenutnom situacijom na tržištu rada, uslovima i potražnjom, koja su zanimanja deficitarna, koja znanja i veštine su potrebne i tražene, a koje bi im mogla doneti brže zaposlenje – objašnjava Majstorović.

 

Ona je još jednom najavila da će veoma brzo početi šestomesečna obuka zainteresovanih mladih Novopazara za turističkog vodiča, deficitarno zanimanje u gradu brojnih kulturno-istorijskih spomenika i bogate turističke ponude kojeg iz godine u godinu posećuje sve više domaćih i stranih gostiju.

 

Veliko interesovanje za tu obuku vlada i među sadašnjim i bivšim učenicima Ugostiteljsko-turističke škole.

 

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković