Novi Pazar: Mlada blogerka iz Novog Pazara Martina Ilić jedna od 22 mladih iz ovog grada koji pohađaju “Akademiju WordPressa” tokom koje će steći nova ili proširiti postojeća znanja za izradu i unapređenje sajtova.

 

Martina, koautorka bloga “Liliputanke”, kaže da se već amaterski bavi veb dizajnom i internet marketingom, kao i da će joj obuka, koju su organizovali Kancelarija za mlade i Omladinski klub, a u okviru programa “Znanjem do posla”, mnogo značiti.

 

„Ova obuka je odlična stvar i sigurno ću steći nova znanja, što će mi pomoći da poboljšam izgled bloga i učinim ga profesionalnijim. Više neću morati da molim druge kada moram nešto da dodam na sajt ili promenim. Osim toga, svoju karijeru vidim u sferi internet marketinga, a ono što naučim tokom ovog kursa će mi pomoći da se time bavim na višem nivou”,  priča mlada Novopazarka.

 

Pored nje, osnove veb dizajna uče i srednjoškolci Saida Šaćirović i Adnan Crnovršanin koji su, kako kažu, programiranje zavoleli tokom osnovne škole.

 

“Opredelio sam se za veb programiranje, jer smatram će to biti traženo zanimanje. Sebe vidim kao programera početnika, a to štu ću naučiti na ovom kursu može samo da mi koristi u daljem školovanju, ali i prilikom budućeg traženja posla“, ističe Adnan, učenik treće godine Gimnazije.

 

Saida je učenica Škole za dizajn, a upravo u toj oblasti će, kako naglašava, IT industrija imati ključnu ulogu u godinama pred nama.

 

“Sve više će se kompjuteri koristiti za crtanje modela i dizajniranje. Ja već sada dizajniram, a nadam se da ću po završetku ove obuke moći sama da kreiram sajt na kojem ću predstaviti moje kreacije”, navodi Saida.

 

IT sektor, kao i u Srbiji, je u Novom Pazaru, kao i u celoj Srbiji, u ekspanziji, a poslednja istraživanja koja je radila Kancelarija za mlade govore da u ovom gradu nema dovoljno stručnjaka koji bi mogli da zadovolje potrebe poslodavaca.

 

“Nema ih dovoljno sada, a biće još traženiji u budućnosti. Zbog toga smo odlučili da organizujemo ovu obuku za koju je vladalo ogromno interesovanje. Kurs traje četiri nedelje, a nakon njega organizovaćemo još jedan sa sličnom tematikom”, najavljuje Aleksandra Majstorović iz Kancelarije za mlade.

 

Program “Znanjem do posla” u Novom Pazaru je podržao praktične i teorijske obuke za tri deficitarna zanimanja – tapetar, tehnolog u mlekarstvu i šivač, a pored toga, organizovana su i karijerna savetovanja za srednjoškolce.

 

Za realizaciju ovih aktivnosti Vlada Švajcarske je izdvojila 63.000 evra.

 

Novinar:  Nikola Kočević / Uredila: Sandra Vlatković