Opisi poslova

Upoznavanje sa različitim vrstama poslova je značajno za planiranje karijere i donošenje karijerinih odluka. Ovde se možete informisati i upoznatim sa različitim poslovima. Neki od njih predstavljaju zanimanja, a neki predstavljaju obrazovne profile.

Administrator računarskih mreža

Polje informacionih tehnologija (IT) sve brže se razvija i postaje sve složenije. Administratori računarskih mreža veoma se dobro snalaze u tom polju.

Arhitektonski tehničar

Arhitektonski tehničari imaju razna zaduženja: učestvuju u razradi projektne i tehničke dokumentacije, organizuju pripremne radove na gradilištu i izgradnji objekata, vode adekvatnu građevinsku dokumentaciju.

Cvećar-vrtlar

Cvećar-vrtlar priprema zemljište i objekte za proizvodnju semenskog i sadnog materijala.

Dimničar

Za dimničare se veruje da donose sreću i sigurnost.

Ekonomski tehničar

Posao ekonomskog tehničara može varirati u zavisnosti od polja rada, a osnovna zaduženja uključuju računovodstvene i finansijske poslove, poslove osiguranja i bankarstva, komercijalne poslove i administraciju.

Električar

Električar je specijalista za izvođenje elektroinstalerskih radova.

Elektrotehničar elektronike

Elektrotehničari elektronike obavljaju poslove tehničkog projektovanja, proizvodnje i konstruisanja, montaže, kontrole.

Farmaceutski tehničar

Farmaceutski tehničari uslužuju kupce i pružaju im kompetentne savete o lekovima, načinu upotrebe, određenim zdravstvenim problemima, brinu se o prijemu i skladištenju medicinskih sredstava i lekova.

Finansijski administrator

Finansijski administrator radi u oblasti finansija i računovodstva i obavlja poslove platnog prometa, knjigovodstvene poslove, priprema i izrađuje obračune i izveštaje, vrši knjiženje svih poslovnih promena i prati i kontroliše poslovanje preduzeća/firmi.

Fotograf

Fotografi imaju mogućnost da zabeleže motive i situacije u posebnom trenutku i da ih sačuvaju u vidu fotografije.

Frizer

Frizeri su specijalisti za negu i ulepšavanje kose.

Geometar

Geometar vrši merenje zemljišta, izrađuje planove i geodetske karte, radi na praćenju i obeležavanju građevinskih objekata.

Gerontodomaćica

Kako društvo stari, briga za starije postaje sve važnija, a profili kao što je gerontodomaćica sve su traženiji.

Ginekološko-akušerska sestra/Babica

Babica je zdravstvena radnica koja pruža ginekološko-akušersku negu, brine o zdravlju trudnica tokom trudnoće, pri porođaju i posle porođaja, pruža podršku, prati zdravstveno stanje trudnica/porodilja.

Građevinski tehničar

Građevinski tehničari su nezaobilazni članovi građevinskih poduhvata. Planiraju, pripremaju, organizuju i nadziru izvođenje radova u visokogradnji i niskogradnji.

Grnčar

Grnčari dizajniraju i proizvode glinene i keramičke predmete.

Hemijski laborant

Hemijski laborant radi u laboratoriji gde ispituje sastav i svojstva hemijskih jedinjenja i materija, izvodi različite laboratorijske postupke i sprovodi laboratorijske analize.

Industrijski mehaničar

Industrijski mehaničari rade u mašinsko-tehničkoj oblasti. Oni obrađuju metalne komponente i sastavljaju ih u uređaje, sisteme i mašine.

Juvelir

Juveliri prave za nas najlepše komade nakita, ali i druge predmete kao što su pehari, pribor za jelo ili sportske plakete.

Keramičar

Keramičari postavljaju keramičke, kamene ili betonske pločice na tvrde podloge.

Komercijalista

Komercijalista je zadužen za nabavku i uvoz robe, kupovinu sirovina i materijala, organizovanje prijema i skladištenje robe, prodaju robe i izvoz.

Kozmetičar

Kozmetičari neguju kožu lica i tela, sprovode odgovarajuće tretmane.

Krojač

Krojači su zaduženi za krojenje, izradu i doradu odevnih predmeta na osnovu šablona i skica.

Kuvar

Kuvari su zaduženi za pripremu najraznovrsnijih jela: topla i hladna predjela, supe, čorbe, sosevi, salate, jela sa roštilja, riba i morski plodovi, jela od mesa i povrća, jednostavnije poslastice i peciva.

Limar

Limari izrađuju, montiraju i popravljaju proizvode od metalnih limova: metalne krovove, ograde, cevi i oluke.

Mehatroničar

Mehatroničari učestvuju u izradi tehničke dokumentacije, odnosno stvaranju idejnog rešenja, montiranju i podešavanju parametara mehatronskih uređaja i sistema.

Metalski radnik

Metalski radnici proizvode različite metalne proizvode uključujući metalne i čelične konstrukcije i delove koje kasnije spajaju prema tehničkim crtežima.

Mesar

Mesar je specijalista za proizvodnju, obradu i preradu mesa.

Moler

Područje rada molera je raznovrsno i uključuje rad na novim zgradama i renoviranje objekata.

Monter liftova

Urbanizacija i sve intenzivnija gradnja zahteva sve veći broj stručnjaka koji će nam omogućiti što bolju dostupnost i kretanje u zgradama, soliterima i neboderima.

Obućar

Obućari izrađuju i popravljaju obuću.

Pekar

Pekar prerađuje, meša i pretvara sirove proizvode u fine, visokokvalitetne pekarske proizvode.

Personalni asistent osoba sa invaliditetom

Personalni asistent pruža podršku osobama sa invaliditetom u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, savladavanju prepreka i ostvarivanju samostalnijeg života.

Plastičar

Plastičari obavljaju poslove proizvodnje i obrade predmeta od plastike, koje izvršavaju na osnovu radnih naloga i uputstava za rad.

Polimehaničar

Polimehaničar učestvuje u proizvodnji i montaži alata, delova uređaja, mašina, prototipova ili celih proizvoda.

Poljoprivredni tehničar

Poljoprivredni tehničar organizuje i obavlja biljnu i stočarsku proizvodnju u poljoprivrednim preduzećima i na gazdinstvima.

Pomoćni kuvar/kuvar jednostavnih jela

Pomoćni kuvari pružaju aktivnu podršku kuvarima u kuhinji.

Poslastičar

Poslastičari proizvode, pripremaju i dekorišu različite poslastice, kao što su: torte, kolači, sladoledi, sitni kolači, čokolada, voćne salate i slično.

Poslovni administrator

Poslovni administratori u većoj ili manjoj meri preduzimaju različite aktivnosti koje se odvijaju u administraciji svih preduzeća.

Staklorezac

Staklorezac je stručnjak zadužen za obradu, oblikovanje i izradu predmeta od stakla.

Stolar

Stolari izrađuju, ugrađuju, postavljaju i održavaju nameštaj od drveta i stolariju koja se koristi u građevini.

Stomatološka sestra-tehničar

Da biste održali zdravlje zuba i desni, potrebni su vam redovni pregledi kod stomatologa. U okviru stomatoloških ordinacija značajan deo posla obavlja stomatološka sestra/tehničar.

Tesar

Tesari obrađuju masivno drvo i poluproizvode od drveta, izrađuju i montiraju drvene skele, radne platforme i krovne konstrukcije.

Tehničar logistike

Savremeni skladišni i distributivni centri su dobro organizovane celine. U okviru takvih centara, tehničari logistike su odgovorni za skladištenje i preuzimanje robe, rukovanje robom i kontrolu robe.

Tehničar štampe

Uprkos digitalizaciji, oblast štampe je i dalje aktuelna i tražena. Upravo su tehničari štampe zaduženi za poslove štampe na različitim vrstama štamparskih mašina.

Trgovac/Prodavac

Trgovci/prodavci zaduženi su za kontrolu zaliha u prodavnicama, raspoređivanje i izlaganje robe na prodajnom mestu, rade nabavku i preuzimanje robe od dobavljača.

Veterinarski tehničar

Veterinarski tehničar pomaže veterinaru pri obavljanju pregleda životinja, postavljanju dijagnozi i lečenju.

Vodoinstalater

Vodoinstalater postavlja vodovodne cevi, precizno i u skladu sa planom izrađuje i montira elemente i instalacije koje omogućavaju dotok vode.

Vulkanizer

Vulkanizeri su stručnjaci za gume koji preduzimaju celokupan posao oko zamena i postavljanja guma na različitim vozilima.

Zidar

Zidari rade na izgradnji i obnavljanju kuća, zgrada, stambenih i industrijskih kompleksa, škola, bolnica, tržnih centara, sportskih i kulturnih objekata, mostova i sličnih objekata.

Zubni tehničar

Zubni tehničari proizvode i popravljaju protetske konstrukcije kao što su krunice, mostovi, plombe, delimične i pune proteze i druga protetička pomagala.

Supported by

             Implemented by