Kragujevac:  Rođeni su u svetu IT tehnologije i računara i poput većine svojih vršnjaka teško da mogu da zamisle svoju svakodnevicu bez kompjutera. Za razliku od svojih vršnjaka imaju želju da odu korak dalje i steknu najnovija znanja o programiranju i zaposle se u IT industriji.

Prijavili su se IKT klaster akademiju u Kragujevcu, gde uče tajne Java programskog jezika. To je šansa za dobar i unosan posao.  A zašto baš Java? Kompjuteraši kažu da je to težak kompjuterski jezik, ali i da su Java programeri među najtraženijim  i najplaćenijim IT stručnjacima u svetu.

Na domaćem tržištu su deficitarni, pa veoma brzo dolaze do zaposlenja, lako napreduju i brzo grade karijeru. Prema podacima Vlade Republike Srbije, našoj zemlji fali i do 10000 IT stručnjaka. A mogu da rade i od kuće, čak i za najprestižnije svetske kompanije. Mogućnosti su im skoro pa neograničene.

Dobri primeri

Sanja, Mihajlo i Filip su bili među deset polaznika Java akademije. Bili su najuspešniji i pokazali najbolji rezultat na završnom testu posle petomesečne teoretske obuke. To ih je i kvalifikovalo da za posao u kompaniji  „Emisia Consulting“ koja se bavi razvojem softvera u prevodilačkoj industriji. Prvi i najjači utisak – zadovoljni su, jer rade posao koji vole. Kažu – to je to!

27-godišnja Sanja Stanimirović je apsolvent ekologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu. Za kurs za Java programere se prijavila iz radoznalosti. Nije imala nikakva predznanja o programiranju, pa se spremala dve sedmice za testiranje prijavljenih kandidata.

„Sve o Javi mi je, pre kursa, bilo nepoznato. Generalno, uvek su me interesovali kompjuteri i većinu vremena provodim za računarom. Znala sam dosta stvari, od svega po malo, ali ništa konkretno. Sve je nekako bilo neorganizovano. Na Java akademiji su me usmerili da učim ono što treba da učim, da ne lutam“, priča Sanja.

Ona kaže da se tokom obuke baš potrudila na nauči osnovnu Javu, ali se raduje  što je sa učenjem  nastavila i sada u kompaniji, na konkretnim zadacima. Objašnjava nam da je ona sada početnik  i da će  zajedno sa kolegom Mihajlom  i dalje da uči kako bi ovladala svim Javinim  alatima za kreiranje veb aplikacija. Govori nam o servletima, Java Persistence API, Spring Framework… Nerazumljivo laiku, ali to je jezik kojim razgovaraju Java programeri.

„Kada su me iz Emisia Consulting pozvali na posao bila sam jako srećna. Samo, žao mi je što ovu priliku nisam imala i pre deset godina, jer bih sada već bila programer sa decenijskim iskustvom. I za 20 godina sebe vidim u programiranju“, kaže Sanja.

Ona ne planira da završi  studije ekologije jer joj  je, kaže, taj fakultet sada totalno nebitan.

„Posao koji sada radim apsolutno nema nikakve veze sa ekologijom, a mogao bi da ima da imamo malo modernije školovanje“, smatra Sanja.

Solar, Mokito, Java, Spring Frejmvork

Solar, Mockito…. „Progovorio“ je na Java jeziku i Mihajlo Stankov (30), apsolvent Elektrotehničkog fakulteta , jedan od najboljih polaznika IKT klaster akademije u Kragujevcu.

„Java programski jezik nije toliko težak koliko je opširan. Koliko god učiš ne možeš sve da znaš. Mnogo sam naučio na akademiji, ali još treba da se uči kroz posao. Svakog dana se uči. Meni se baš to i sviđa, taj izazov stalnog usavršavanja. Ovo je posao u kome mora  dosta da se razmišlja, što takođe volim. Posao mi je super – to je to“ kaže i Mihajlo.

Mihajlo je još na fakultetu  zavoleo programiranje u kome je bio dobar. Nije se dvoumio da se prijavi na akademiju za Java programere kada je čuo šta sve može da  nauči. Svakom mladom čoveku preporučio bih  da upiše ovaj kurs jer  stečeno znanje pruža velike mogućnosti u programiranju.

„Za ovu obuku  nije bilo potrebno predznanje o programiranju. To je kurs za svakoga pod uslovom da je spreman da dosta uči. Uče se ozbiljne stvari i treba redom da se uči, jer je sve povezano. Mora da se uči non-stop jer ako nešto propustite onda ste u problemu“  rekao je Mihajlo.

Hvali predavače, Filipa Miškovića i Gorana Jovičića koji su polaznike dobro pripremili i uveli ih u svet Java programiranja. Mihajlo je oduševljen  što ima priliku da sa njima i radi u  kompaniji „Emisia Consulting“  gde je, kako kaže, sve na vrhunskom nivou, organizacija posla, uslovi rada, plata…

„Tačno se zna šta ko radi i do kada se radi, što je u Srbiji retkost. Klima je takva da te nekako tera da daš svoj maksimum. Radim od 9 do 17 časova i osećam se ispunjeno. Siguran sam da bih mogao da ostajem i prekovremeno na poslu, a da se ne umorim“.

Posao za sva godišta!

Filip Maksimoski (21) je najmlađi  polaznik Java akademije koji će dobiti posao. Kaže da iza toga stoje veliki trud i rad. Iako je kao  student Visoke tehničke škole stekao dobro predznanje o programiranju odlučio se za „nadgradnju“.  Opredelio se da nauči „Javu“ koja daje i najbolje mogućnosti u kreiranju veb aplikacija kao i odličnu priliku za zaposlenje, jer su Java  programeri vrlo traženi.

„Obuka je bila veoma intenzivna, dosta se rade zadaci koji su potrebni za dobrog programera. I posle  nastave na Java akademiji, morao sam mnogo da radim i kod kuće, kako bih ispratio sve korake predavača.“

Filip je dobio posao na poziciji QA inženjera  i njegov glavni zadatak je da pronalazi bagove.

„Dosta je programera, naporan je to rad. Pa ko radi, taj i greši. Kada se desi greška, tu nastupa QA (Quality Assurance) inženjer, da pronađe bag u sistemu, kao neka vrsta kontrolora. Za to koristim neke alate za automatsko testiranje, pošto je projekat  na kojem se radi dosta veliki , pa ne može sve manuelno da se prekontroliše“ objašnjava Filip.

On kaže da mu je posao dosta zanimljiv, radi se u timu i  donose se brze odluke.

„Dobiti posao u ovim mojim godinama je premija, ali iza svega ovoga stoji moj veliki trud. Ovim sam ispunio svoju želju. Radim u svojoj zemlji ,u firmi po svetskim standardima. Sada  mi predstoji usavršavanje, da dalje učim i napredujem“

Predavač u „Java“ radionici i programer u „Emisia Consulting“ Filip Mišković kaže da se ova kompanija uključila u obuku mladih Java programera jer su ovi kadrovi deficitarni. Interesovanje mladih za programerske obuke je veoma veliko, pa se za godišnju besplatnu radionicu  koju organizuje ova kompanija prijavi i po nekoliko stotina kandidata. Zahvaljujući programu „Znanjem do posla“ dobili su priliku da sistematizuju obuku i da dobiju moderan plan i program obuke za JAVA programera, urađen po švajcarskom modelu.

Posao budućnosti, samo za najbolje

Za posao u kompaniji odabiraju se samo najbolji.

„Naša kompanija ima potrebu za Java programerima. Obuka je prilika da vidimo ko se od polaznika ističe, ko je adekvatno primio znanja i ko bi mogao da bude naš budući kolega“ kaže Mišković. On je pohvalio troje mladih polaznika IKT klaster akademije koje je „Emisia“ zaposlila, pošto je kod njih prepoznala sve tražene kvalitete.

Kao najbolji u grupi polaznika  dobili su  priliku da se zaposle odmah posle  teoretske  obuke preskočivši  3-mesečnu praksu  u toj kompaniji koja je  bila predviđena projektom.

„I ostali polaznici  su bili dobri tokom teoretskog dela obuke. Mislim da im je ovo odskočna daska i da će u nastavku programa,  kroz  praksu u kompanijama,  unaprediti znanja  i očekujem da će svi biti naše kolege“

Prema rečima Miškovića polaznici Java akademije nisu se  ranije bavili programiranjem , a na kursu su dobili osnovna znanja o Java programskom jeziku koji je vrlo zahtevan.

„Ideja je bila da im tokom nastave omogućimo pristup modernim tehnologijama, da im pokažemo taj proizvodni proces u našoj kompaniji. Tokom obuke, imali su priliku da rade timski, ali i individualno na konkretnim projektnim zadacima. Osposobljeni su da sve to mogu odmah da primene na radnom mestu“, kaže Mišković.

On smatra da je jako dobro kada  budući Java programeri uče baš od stručnjaka kojima je to profesija jer mogu da im prenesu direktna znanja i iskustva iz prakse. Takođe, prednost obuke je što polaznici imaju priliku da kao praktikanti uče kroz rad zajedno sa budućim kolegama.

Na obuku za  programere  bili su pozvani  nezaposleni  od 18 do 30 godina starosti sa najmanje  srednjom četvorogodišnjom školom i znanjem engleskog jezika na srednjem nivou. Akademiju je  organizovao IKT klaster Centralne Srbije u Kragujevcu, a odabrano je  20 polaznika, po deset za program  Java i  obuke JavaScript.

Znanjem do posla – Kragujevac

 Obuku za JAVA operatere finansirao je program „Znanjem do posla“ sredstvima koje je obezbedila Vlada Švajcarske i to sa 10.000 franaka za 20 polaznika. Pored ovog zanimanja, sa 145.000 franaka u Kragujevcu je finansirana obuka za 134 nezaposlenih, mladih ljudi za još devet deficitarnih zanimanja.

U pet pilot opština programa „Znanjem do posla“ obuke će proći ukupno 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina i u njihovu realizaciju uloženo je 450.000 franaka iz donacije Švajcarske vlade.

Program „Znanjem do posla“ je četvorogodišnji program kojim se povećava zapošljivost mladih u Srbiji i to kroz prilagođavanje švajcarskog metoda obuke na radnom mestu lokalnim uslovima u Srbiji. Program u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije testira i druge inovativne metode zapošljavanja, a posebnu pažnju usmerena je na pronalaženje dugoročno održivog modela za podršku zapošljavnju teže zapošljivih kategorija mladih.

Novinarka: Gordana Mirović  / Uredio: Tibor Jona