Novi Pazar: Mladi Novopazarci koji traže posao ili se spremaju da pokrenu svoj biznis, a smatraju da su im potrebne nove veštine ili usavršavanje postojećih, biče u prilici da od aprila, u sklopu programa „Znanjem do posla”, pohađaju specijalizovane radionice koje će im u tome pomoći.

Karijerna savetnica Aleksandra Majstorović najavila je da će biti 10 različitih grupnih radionica sa posebnom tematikom, koje su namenjene mlađima do 35 godina koji su „u tranziciji između škole i posla”.

„Od početka aprila krećemo sa radionicama na kojima ćemo obrađivati sledeće teme: komunikacione veštine, interpersonalne veštine, veštine rešavanja konflikta, aktivno slušanje, aktivno učenje, organizacione veštine, prednost timskih igrača, profesionalizam, fleksibilnost i odgovornost i simulaciju intervjua sa poslodavcima”“.rekla je Majstorović za E2E napominjući da su sve teme fokusirane na pomoć, podršku i motivisanje nezaposlenih koji u fazi traženja posla.

Ona je dodala i da će paralelno sa ovim aktivnostima biti održavane i radionice psihološkog osnaživanja za mlade, a uskoro bi trebalo da se nastavi i individualno karijerno vođenje i savetovanje.
Plan je da se ovim uslugama mesečno obuhvati oko 150 Novopazaraca, a svi koji smatraju da bi im koristila ova znanja i veštine mogu da se prijave u prostorijama Udruženja psihologa Novi Pazar, ali i na njihovim profilima na društvenim mrežama.

„Nastavljamo i ‘basic check’ testiranje mladih do 23 godine i to po njih petoro nedeljno. ‘Basic check’ test obuhvata rešavanje pitanja iz četiri oblasti – poznavanje srpskog jezika, matematike, rešavanje numeričkih(logičkih) zadataka, kao i engleskog jezika. Koncipiran je po švajcarskom modelu, a svi koji polože dobiće adekvatan sertifikat”., objasnila je Majstorović.

Rezultati testa su uporedivi sa zahtevima neophodnim za pojedina zanimanja, odnosno, mogu dati odgovor da li znanje i veštine koje poseduju kandidati odgovaraju zahtevima poslodavaca za određeno radno mesto.

„Nažalost, ima odstupanja od teorije i prakse, odnosno od toga šta je na papiru potrebno za neko zanimanje, a šta nekad poslodavci traže. Zato ćemo u narednim nedeljama razgovarati sa poslodavcima kako bismo realno sagledali njihove zahteve”, rekla je Majstorović.

U okviru programa „Znanjem do posla”, koji podržava Vlada Švajcarske, u Novom Pazaru i okolnim gradovima uskoro bi trebalo da počnu obuke na radnom mestu za mlade nezaposle, i to za zanimanja kuvara i ličnog pratioca.
Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković