Kruševac: Ivana Djokić (24) je završila strukovne studije za zubnog protetičara na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. Ona već nekoliko meseci radi u laboratoriji za zubnu tehniku „Kreativ dental lab“ u Kruševcu. Do posla je došla nakon što je u toj laboratoriji bila na obuci na radnom mestu, u okviru projekta „Znanjem do posla“.

-Bila sam presrećna kada sam saznala da ću ostati ovde da radim, pre svega jer je to značilo da sam zadobila poverenje ljudi iz  laboratorije. Sa druge strane to je značilo da je još jedan problem u fazi odrastanja rešen. Sve to mi mnogo znači i prezadovoljna sam što sam ostala ovde – kaže Ivana.

Posao, dodaje ona, znači da je postala svoj čovek.

-Veoma mi je bitno to što sam se finansijski odvojila od roditelja. Studirala sam, imala sam period volontiranja i sada je bilo vreme za zaposlenje, sve je došlo u pravom trenutku. Ovo znači da sam postala samostalna, svoj čovek. Ovo takodje znači da ću moći da planiram i dalje usavršavanje i napredovanje u poslu, ali i porodicu – navodi ona.

Ivana je pre dolaska na obuku za zubnog tehničara u okviru projekta „Znanjem do posla“ volontirala u državnoj stomatološkoj praksi u Kruševcu, gde je, kako kaže uglavnom radila mobilnu protetiku, odnosno izradu totalnih i parcijalnih proteza. Za pomenutu obuku je odlučila da se prijavi jer joj je nedostajalo radno iskustvo.

-Želela sam da u praksi primenim ono što sam naučila o protetici, ali i da naučim ruke da rade, da savladam manuelni deo ovog posla. To mi je najviše trebalo. Kolege u laboratoriji su bez rezerve podelile sve svoje iskustvo sa nama. Bili su nesebični, prezadovoljna sam znanjem koje sam stekla. Ova obuka je bila zaista kvalitetna – kaže Ivana.

U laboraroji „Kreativ dental lab“ učila je da radi fiksnu protetiku, što ju je oduvek i zanimalo.

-Učili smo sve, od izrade modela, izlivanja otisaka, do modelovanja za izradu metalo – keramičke krune. Takodje sam imala priliku da vežbam kompjuterom vodjeno dizajniranje i kompjuterom vodjenu izradu zubnih nadoknada. Dosta smo naučili i o morfologiji zuba, modelovali smo kako bismo naučili sve njihove karakteristike, čemu je nešto namenjeno, kako bismo dalje mogli da radimo – priča Ivana o stečenom iskustvu.

Poslu zubnog tehničara se, u okviru projekta „Znanjem do posla“, tokom šestomesečne obuke na radnom mestu  prošle godine učilo desetoro mladih u Kruševcu. Oni su bili na obuci u dve stomatološke ordinacije te u pomenutoj laboratoriji. Osim te, u Kruševcu su sprovedene i obuke za šivača, gumarskog tehničara te za knjigovodju. Njima je ukupno bilo obuhvaćeno 50 mladih iz tog grada.

 

Autor: Jelena Božović Uredila: Sandra Vlatković