Kruševac: Petoro mladih će se u naredna dva meseca obučavati za posao konobara – šankera u tri kafića u Kruševcu i Trsteniku, uz prethodnu obuka za mentore koji će praktikante voditi kroz proces učenja, koju su pohađali po jedan mentor iz kruševačkih kafića “Paradox caffe” i “Kafeterija But 037” i iz trsteničkog kafića “Caffe Caffe”.

“Poslodavac određuje instruktora koji će planirati obuku, organizovati je, voditi polaznika kroz ceo proces, pratiti i procenjivati njegov napredak. Kod nas na obuci sa mentorima definišemo koja je njihova uloga, koji su njihovi osnovni zadaci, koje veštine i kompetencije treba da imaju u mentorskom radu”, rekla je Tijana Stefanović iz kruševačkog Edukativnog centra, koja sprovodi ovu obuku.

 

Mentori, između ostalog, dobijaju informacije o pravnoj regulativi oblasti obučavanja mladih na radnom mestu, uče kako da isplaniraju proces obuke, upoznaju se sa različitim pristupima prenošenja znanja i metoda učenja, a obučavaju se i kako da izgrade dobar odnos sa praktikantima.

 

“Od septembra 2020 godine, sve oblasti su objedinjene u Priručniku za mentore kojim je obuhvaćena još jedna oblast, Instruktori u dualnom obrazovanju. Na taj način je omogućeno  da kompanije, čiji mentori prođu obuku u okviru programa “Znanjem do posla”, mogu direktno da se uključe u sprovođenje dualnog obrazovanja za ona zanimanja koja su definisana tim sistemom”, napomenula je ona.

 

Stefan Stojanović je vlasnik kruševačke “Kafeterije But 037”, a biće mentor u okviru programa “Znanjem do posla”. Iako je kao vlasnik ugostiteljskog objekta i ranije birao radnike i obučavao ih, istakao je da je kroz obuku za mentore naučio neke nove pristupe.

“Tokom ove obuke sam shvatio da sam pojedine aktivnosti često primenjivao u praksi, ali se nisam bavio njihovim teorijskim aspektom. Posebnu pažnju mi je privukao segment komunikacija, stilovi i veštine uspešne komunikacije i ta saznanja ću vrlo rado  primeniti u budućnosti. Takođe bilo je veoma korisno to što sam sa drugim mentorima mogao da razmenim iskustva, mišljenja i ideje,  tako da mogu da razmišljam i o određenim promenama u svom poslovanju “, rekao je Stefan Stojanović.

 

Smatra da je pri obučavanju mladih veoma važno imati razumevanje za greške koje se dogode i da bi im uvek trebalo dati drugu šansu. To što je  sam mlad vidi kao prednost jer mu je lakše da se identifikuje sa onima koji dolaze na obuku.

 

Kroz praktičan rad se dolazi do savršenstva”,  dodao je Stefan.

 

“Kafeterija But 037” postoji nešto više od četiri godine. Zbog pandemije trenutno zapošljava četvoro radnika. Kafeterija, prema Stefanovim rečima, nudi najkvalitetnije kafe, pripremljene na odgovarajući način, u urbanom ambijentu u kome često mladi kruševački umetnici izlažu svoja dela.

 

U toj kafeteriji posao konobara – šankera će učiti jedan praktikant, dok će se po dvoje obučavati u lokalu “Paradox” i u Trsteniku, u kafiću “Caffe Caffe”.

 

Obuka, koja bi trebalo da počne u maju, traje dva meseca, a praktikanti će najveći deo vremena provesti učeći na radnom mestu.

 

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković