Beograd: Realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u drugom kvartalu 2017. godine iznosio je u stalnim cenama 1,3 odsto godišnje, procena je Republičkog zavoda za statistiku.

Imajući u vidu rast od tek 1,2 odsto godišnje u prvom kvartalu, što je iznos slabiji od očekivanog, analitičari predviđaju skromniju poljoprivrednu proizvodnju i snažniji uvoz koji je direktno u vezi sa jačanjem investicija. Obračun kvartalnog BDP za drugi kvartal 2017. godine, koji je detaljniji i koji se izvodi na nižim nivoima agregiranja metodom deflacije, biće objavljen u saopštenju Kvartalni BDP u Republici Srbiji 31. avgusta 2017. godine.

Evropska komisija je u najnovijoj ekonomskoj analizi istakla da je “oporavak Zapadnog Balkana u prvim mesecima 2017. nastavljen, mada je rast (Bruto domaćeg proizvoda – BDP) bio sporiji nego u tom razdoblju prošle godine i to naročito u Srbiji koja je najjača ekonomija regiona”.

EK, međutim, ukazuje naročito na oporavak i bitniji rast industrijske proizvodnje u Srbiji u maju i junu i procenjuje da bi rast BDP-a Srbije mogao dostići 3,2 odsto, dok je u 2016. bio 2,8 procenta.

Stopa nezaposlenosti je u Srbiji smanjena na 14,6 odsto u odnosu na prvo tromesečje prošle godine, a zaposlenost je dostigla 44,2 odsto raspoložive radne snage. Evropska komisija napominje da je inflacija nešto porasla i u aprilu 2017. je dostigla stopu od 4 odsto, mada je u maju ponovo nešto usporena.

Deficit trgovinskog bilansa je “ključni izazov za većinu zemalja Zapadnog Balkana”, predočava Komisija u Briselu. Taj deficit je, dodaje se, dostigao raspon od 12 odsto BDP u Srbiji, pa do 19 procenata i više u Makedoniji, Albaniji i Bosni, dok je bio preko 38 odsto na Kosovu i Crnoj Gori.

Takođe navodi da je BDP u regionu rastao zahvaljujući investicijama i privatnoj potrošnji, dok je udeo izvoza u uvozu i dalje bio slab.

Izvor: seenews.com link

Izvor: novaekonomija.rs link