Kragujevac:  Nepunih šest meseci nakon što je partnerski program vlada Švajcarske i Srbije „Znanjem do posla“ počeo sa organizacijom obuka na radnom mestu, u Kragujevcu je kroz programe obuke za deset deficitarnih zanimanja u 28 lokalnih kompanija prošlo 134 nezaposlenih, mlađih od 30 godina, od kojih se 69 već zaposlilo, dok dodatnih 66 polaznika i polaznica može da očekuje posao u narednih 12 meseci.

Mladi Kragujevčani i Kragujevčanke su nova znanja i veštine stekli po švajcarskoj metodi obuke na radnom mestu, u kompanijama kojima je nedostajala obučena radna snaga. Tako se ova metoda, koja se decenijama primenjuje u Švajcarskoj, pokazala kao veoma efikasan način da se i domaćim kompanijama obezbede obučeni radnici, a da se istovremeno mladima olakša put do posla.  Obuka je organizovana za sledeća zanimanja:  tehničar grafičke dorade; CNC operater; Operater unutrašnjeg transporta; Specijalista prodaje; Kovač; Vaspitač / medicinski tehničar; Somelijer; Kalioničar; Java i JavaScript developer i Knjigovođa.

Zaposleni mladi, osnažene kompanije

Za potrebe obuke, program „Znanjem do posla“ finansirao je izradu nastavnih planova i programa obuke (po švajcarskoj SKA metodologiji), a u firmama je organizovan i poseban trening za zaposlene, kojim je njih 48 obučeno za mentore kako bi što efikasnije prenosili znanja i veštine na učesnike i učesnice obuke.  Mentori ostaju kompanijama kao važan resurs koji će im omogućiti da neke od problema sa nestašicom stučne radne snage samostalno rešavaju i tako ubrzaju i svoj razvoj i opšti ekonomski razvoj svoje zajednice.

Izuzetno smo zadovoljni što smo u Kragujevcu testirali metod koji se pokazao uspešan da istovremeno pomogne zapošljavanje mladih, olakša poslovanje predzueća i tako pomognemo brži ekonomski razvoj Kragujevca i to sve oslanjajući se na lokalne resurse“ — rekao je Oliver Štrajt, iz programa „Znanjem do posla“.

Podrška za teže zapošljive kategorije mladih

U okviru dva dodatna projekta obuke na radnom mestu i pomoć pri zapošljavanju omogućena je i tzv. teže zapošljivim kategorijama mladih – ženama, žrtvama porodičnog nasilja i mladima bez roditeljskog staranja.  Pet žena našlo je posao nakon obuke i steklo preko potrebnu ekonomsku samostalnost.

Izveštaj RTK sa prezentacije rezultata možete pogledati ovde: https://www.youtube.com/watch?time_continue=14&v=rIXL81LcSkk

Lokalni partner programa “Znanjem do posla” su – Biznis inovacioni centar (www.bips.rs) i Razvojni biznis centar Kragujevac (www.rbscentar.org).

Znanjem do posla – Kragujevac

Obuku za kalionicare finansirao je program „Znanjem do posla“ sredstvima koje je obezbedila Vlada Švajcarske i to sa blizu 15.000 franaka za 15 polaznika. Pored ovog zanimanja, sa 145.000 franaka u Kragujevcu je finansirana obuka za 134 nezaposlenih, mladih ljudi za još devet deficitarnih zanimanja. Posao je na svih 10 projekata obuke našlo 69 mladih ljudi.

U pet pilot opština programa „Znanjem do posla“ obuke će proći ukupno 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina i u njihovu realizaciju uloženo je 450.000 franaka iz donacije Švajcarske vlade.

Program „Znanjem do posla“ je četvorogodišnji program kojim se povećava zapošljivost mladih u Srbiji i to kroz prilagođavanje švajcarskog metoda obuke na radnom mestu lokalnim uslovima u Srbiji. Program u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije testira i druge inovativne metode zapošljavanja, a posebnu pažnju usmerena je na pronalaženje dugoročno održivog modela za podršku zapošljavnju teže zapošljivih kategorija mladih.

Znanjem do posla – Srbija:

Tokom prvog kruga obuke na radnom mestu kroz 22 projekta obuke na radnom mestu prošlo je oko 350 mladih, a pomoć na putu do posla dobilo je i još 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina iz tvz. teže zapošljivih grupa mladih – žena žrtava nasilja u porodici, mladih bez roditeljskog staranja, mladih sa sela, štićenika kazneno-popravnih domova, mladih sa smetnjama u razvoju, te Roma.

Za realizaciju 22 projekta obuke na radnom mestu, za isto toliko zanimanja na koje su lokalni privrednici u pet pilot zajednica (Kragujevac, Kruševac, Knjaževac, Novi Pazar i Pirot), ukazali kao na deficitarne, Vlada Švajcarske odvojila je u prvom krugu “Opportunity” Fonda približno 450.000 franaka.

Za šest programa podrške zapošljavanju teže zapošljivih grupa mladih izdvojeno je još 194.000 franaka, dok je za realizaciju devet projekata kojima se testiraju inovativni modeli zapošljavanja u Srbiji izdvojeno dodatnih 155.000 franaka.

Testiranje novih metoda zapošljavanja odvija se pod nadzorom Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i oni se realizuju u osam lokalnih zajednica – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Rači, Pirotu, Paraćinu, Užicu i Somboru.

Novinarka:Gordana Mirović / Uredio: Tibor Jona

Korisni linkovi:

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) – LINK
Švajcarska kancelarija za saradnju – LINK
Business Inovation Programs – LINK
Razvojni biznis centar – LINK