Knjaževac:Posle četiri meseca truda i učenja, uspešno je završena obuka praktikanata u fabrici kožne galanterije “Recika”.  Polaznici ove obuke po švajcarskoj metodi, naučili su veštine izrade kožne galanterije, kao i gornjih delova obuće. Od njih dvanaest, koliko ih je dobilo priliku da učestvuje u ovom projektu, dvoje ih je dobilo stalan posao u ovoj uspešnoj knjaževačkoj firmi.

Direktor “Recike”, Oliver Jelenković, kaže da je obuka dala odlične rezultate i za firmu i za mlade.

Teorijski i praktično do posla

Tokom prvog meseca usledio je teorijski deo, tokom kojeg su praktikanti imali priliku da uz pomoć zaposlenih u “Reciki” naučili više o tehnologiji obrade kože i različitim vrstama materijala koje se koriste u modernoj proizvodnji. Usledilo je tri meseca praktične obuke i prakse direktno u preduzeću, tokom koje su praktikanti su imali priliku da pokažu šta znaju pa čak i da samostalno rade.

Jelenković je prezadovoljan i programom i praktikantima, posebno njihovom radnom etikom: “Svi su dolazili na vreme, bili redovni na poslu i zainteresovani da uče, pa su se u kolektiv uklopili mnogo brže nego što sam se nadao.”

Više znanja, veće šanse

Iako se Recika bavi isključivo izradom kožne galanterije, Jelenković je želeo da mladima poveća šanse da nađu posao u Knjaževcu pa im je omogućio da se obuče i za izradu gornjih delova obuće, što je posao koji se lako dobija u ovoj opštini u kojoj radi nekoliko proizvođača cipela.

Nakon obuke u kompaniji su imali težak problem da odaberu praktikante koji će ostati da rade. “Dnevnik rada” koji su svakog dana popunjavali praktikanti, unoseći svoja pitanja, nedoumice i poteskoće, pomogao je jer je pokazao želje praktikanata.  Dok su se neki među njima odlučili da žele da rade u fabrici obuće, a neki se odlučili za pokretanje svog privatnog biznisa, Valentina Nikolić i Marko Ristić su poželeli da se ostanu u “Reciki”, pa su posao i dobili.

Utisaka puna praksa

Valentina je prezadovoljna izborom. Ne samo zbog dobijenog posla nakon obuke, već i zbog toga što je zaista naučila posao, oslobodila se straha od rada u fabrici i stekla nove prijatelje. Marko kaže da ništa ne bi menjao, a voleo bi da tokom svog rada u ovoj fabrici nauči još finesa i usavrši svoje znanje kako bi postao majstor ovog zanata.

U “Reciki” se sa nestrpljenjem nadaju sledećem krugu obuke na radnom mestu, jer kako kaže Oliver Jelenković “osposobljavanje mladih za posao je divan osećaj”.

Znanjem do posla – Knjaževac:

Program „Znanjem do posla“ podržao je u Knjaževcu, sredstvima iz svog “Opportunity” Fonda, realizaciju tri projekta obuke na radnom mestu za ukupno 47 nezaposlenih, mlađih od 30 godina i to za zanimanja krojača dečije odeće, bravara i krojač kože.

Kroz program obuke za krojača kože proćiće 12 mladih, a za njegovu realizaciju obezbeđeno je 22.000 švajcarskih franaka. Za obuku 5 novih bravara odvojeno je 19.000 švajcarskih franaka, dok će još 30 mladih biti obučeno za krojače dečije odeće u projektu vrednom 43.500 švajcarskih franaka.

Posebna sredstva izdvojena su za projekat podizanja zapošljivosti mladih sa sela. U njega je uloženo blizu 38.000 franaka, od čega će direktnu korist imati 150 mladih iz sela knjaževačke opštine. Sredstva za realizaciju ovih projekata obezbeđena su iz donacije Vlade Švajcarske.

Lokalni partner programa “Znanjem do posla” u Knjaževcu je Centar za radno angažovanje mladih.

Znanjem do posla – Srbija:

Tokom prvog kruga obuke na radnom mestu kroz 22 projekta obuke na radnom mestu prošlo je oko 350 mladih, a pomoć na putu do posla dobilo je i još 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina iz tvz. teže zapošljivih grupa mladih – žena žrtava nasilja u porodici, mladih bez roditeljskog staranja, mladih sa sela, štićenika kazneno-popravnih domova, mladih sa smetnjama u razvoju, te Roma.

Za realizaciju 22 projekta obuke na radnom mestu, za isto toliko zanimanja na koje su lokalni privrednici u pet pilot zajednica (Kragujevac, Kruševac, Knjaževac, Novi Pazar i Pirot), ukazali kao na deficitarne, Vlada Švajcarske odvojila je u prvom krugu “Opportunity” Fonda približno 450.000 franaka.

Za šest programa podrške zapošljavanju teže zapošljivih grupa mladih izdvojeno je još 194.000 franaka, dok je za realizaciju devet projekata kojima se testiraju inovativni modeli zapošljavanja u Srbiji izdvojeno dodatnih 155.000 franaka.

Testiranje novih metoda zapošljavanja odvija se pod nadzorom Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i oni se realizuju u osam lokalnih zajednica – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Rači, Pirotu, Paraćinu, Užicu i Somboru.

Novinar:Katarina Jelenković / Uredio: Tibor Jona

Korisni linkovi:

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) – LINK
Švajcarska kancelarija za saradnju – LINK
Kvisko centar – LINK