Novi Pazar:  Novi Pazar ima preko 18700 nezaposlenih ljudi na zvaničnom registru Nacionalne službe za zapošljavanje. U isto vreme, grad pati od hroničnog nedostatka čitavog niza zanimanja, od kojih neka nose veoma pristojnu zaradu. Uzroci ovog naizgled paradoksa su brojni – od obrazovnog sistema neusklađenog sa potrebama privrede pa sve do emigracije.

Prema podacima lokalnih nevladinih organizacija koje se bave posredovanjem pri zapošljavanju na tržištima EU iz Pazara je samo 2017 godine otišlo oko 12000 ljudi, pretežno na gradilišta širom Nemačke.

Posla ima, veština manje

U filijali NSZ u ovom gradu kažu da posla ima za radnike u privrednim granama koje su najrazvijenije u gradu i koje zapošljavaju najveći broj radnika – tekstilnoj i industriji nameštaja.

“Godinama unazad se najviše traže radnici u tekstilnoj industriji, proizvodnji lake konfekcije, ali i proizvodnji nameštaja, trgovini i ugostiteljstvu. U poslednje vreme veoma su traženi građevinski radnici, zidari, tesari, varioci, armirači, pogotovo u jeku građevinske sezone”, kaže portparolka filijale NSZ u Novom Pazaru Aida Bojadžić.

Pored tih zanimanja, na tržištu rada danas se do posla lako stiže i ako ste kozmetičar, kuvar ili knjigovođa.

“Nisu deficitarna samo zanimanja za koja nije potrebna fakultetska diploma. Brzo do posla u Novom Pazaru dolaze i programeri, arhitekte, građevinski inženjeri, doktori specijalisti, profesori matematike, ali i diplomirani farmaceuti. Za farmaceute vlada veliko interesovanje, a mi trenutno nemamo niti jednog na evidenciji nezaposlenih”, dodaje Bojadžić.

Obuke i treninzi za lakše zapošljavanje

Ona ističe i da zaposleni u novopazarskoj filijali NSZ konstantno organizuju obuke i prekvalifikacije nezaposlenim kako bi oni stekli znanja i veštine koje bi im omogućili lakše zaposlenje.

“To sve radimo na osnovu potreba poslodavaca. Veoma je popularno učenje stranih jezika, pogotovo kod zdravstvenih radnika, a organizujemo i besplatne obuke za kuvare, kozmetičare, ali i druga deficitarna zanimanja”, naglašava portparolka NSZ.

Obuke za deficitarna zanimanja nudi i naš program. Tri programa obuke na radnom mestu za tri deficitarna zanimanja – tehnologa u mlekarstvu, tapetara i šivača džinsa – pohađalo je ukupno 54 nezaposlenih, mlađih od 30 godina. Lokalni partneri programa, Kancelarija za mlade, temeljno je odradla svoj posao i tačno identifikovala zanimanja koja će mlade lako odvesti do posla. Jedno od njih je i posao tapetara.

Vest da se u fabrici nameštaja „Numanović“ organizuje obuka za ovo traženo zanimanje brzo se raširila i u konkurentskim firmama. Činjenica da se uz obuku radnika koji nedostaju dobija i obuka za mentore koji kasnije mogu samostalno da obučavaju radnike naročito se dopala firmama, pa se očekuje da će se nove obuke na osnovu našeg plana i programa organizovati od juna 2018 godine i u drugim fabrikama nameštaja. Ovo je dobra vest za mlade koji traže posao u Novom Pazaru jer u fabrikama kažu da će posla za tapetare sigurno biti.

Znanjem do posla – Novi Pazar:

Program „Znanjem do posla“ podržao je u Novom Pazaru, sredstvima iz svog “Opportunity” Fonda, realizaciju tri projekta obuke na radnom mestu za ukupno 54 nezaposlenih, mlađih od 30 godina i to za zanimanja tehnologa u mlekarstvu, tapetara i krojača džinsa.

Kroz program obuke za krojača džinsa proćiće 24 mladih, a za njegovu realizaciju obezbeđeno je 31.000 švajcarskih franaka. Za obuku 15 novih tapetara odvojeno je 17.000 švajcarskih franaka, dok će još 15 mladih biti obučeno za tehnologe u mlekarstvu u projektu vrednom 23.500 švajcarskih franaka.

Posebna sredstva izdvojena su za projekat podizanja zapošljivosti mladih sa smetnjama u razvoju. U njega je uloženo blizu 39.000 franaka, od čega će direktnu korist imati 20 mladih Pazaraca sa smetnjama u razvoju. Sredstva za realizaciju ovih projekata obezbeđena su iz donacije Vlade Švajcarske.

Lokalni partner programa “Znanjem do posla” u Novom Pazaru je Kancelarija za mlade Novog Pazara.

Znanjem do posla – Srbija:

Tokom prvog kruga obuke na radnom mestu kroz 22 projekta obuke na radnom mestu prošlo je oko 350 mladih, a pomoć na putu do posla dobilo je i još 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina iz tvz. teže zapošljivih grupa mladih – žena žrtava nasilja u porodici, mladih bez roditeljskog staranja, mladih sa sela, štićenika kazneno-popravnih domova, mladih sa smetnjama u razvoju, te Roma.

Za realizaciju 22 projekta obuke na radnom mestu, za isto toliko zanimanja na koje su lokalni privrednici u pet pilot zajednica (Kragujevac, Kruševac, Knjaževac, Novi Pazar i Pirot), ukazali kao na deficitarne, Vlada Švajcarske odvojila je u prvom krugu “Opportunity” Fonda približno 450.000 franaka.

Za šest programa podrške zapošljavanju teže zapošljivih grupa mladih izdvojeno je još 194.000 franaka, dok je za realizaciju devet projekata kojima se testiraju inovativni modeli zapošljavanja u Srbiji izdvojeno dodatnih 155.000 franaka.

Testiranje novih metoda zapošljavanja odvija se pod nadzorom Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i oni se realizuju u osam lokalnih zajednica – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Rači, Pirotu, Paraćinu, Užicu i Somboru.

Novinar:Nikola Kočović / Uredio: Tibor Jona

Korisni linkovi:

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) – LINK
Švajcarska kancelarija za saradnju – LINK
Kancelarija za mlade Novi Pazar – LINK