Pirot: Projekat za podizanje zapošljivosti ”Korak do posla” sprovodi se u okviru programa “Znanjem do posla” i namenjen je mladim ženama iz romske zajednice u Pirotu i okolini. U okviru ovog projekta akcenat je stavljen na one mlade žene koje uopšte nemaju obrazovanje ili su zavšile samo osnovnu školu. Stručnu praksu za tri znanimanja trenutno prolaze 23 mlade žene.

O svom iskustvu na programu jedna od njih, Milica Musić kaže: “Obučavam se za posao poslatičara, znači mi to puno kako bi stekla neko zvanje i kako bi sutra mogla lakše da dođem do posla”.

U JP ”Komunalac” u Pirotu u Radnoj jedinici Zelenilo za posao vrtlara obučava se još jedna nezaposlena žena Milica Denčić.

“Bez posla sam, ovaj posao mi se svidja i nadam se da ću posle završetka ovog projekta moći da se zaposlim. Ovo je za sve nas velika šansa” kaže Milica.

Predsednica lokalnog romskog Udruženja ”Ternipe” Radmila Nešić partner je na projektu i smatra da je ova aktivnost veoma važna za pirotske Rome.

“Mi smo prepoznali značaj  tog projekta i da radimo sa našim korisnicima, mladim Romima i Romkinjama. Pošto je reč o projektu koji se odnosi na zapošljavanje, to je nešto što je prioritet u radu naše organizacije. Najpre smo se odazvali na info sesiju, a posle toga smo razgovarali sa brokerima Job centra .Našli smo se na istom zajedničkom zadatku i konkurisali za ovaj projekat” kaže Nešićeva.

O tome koliko je podizanje zapošljavosti Roma bitno za socijalni i ekonomski prosperitet ne samo Roma, već i Pirota i ovog dela Srbije Nešić kaže:

“Nemamo tačne podatke o broju zaposlenih Roma i Rokminja, nemamo ni tačne podatke o njihovom stepenu obrazovanja, kvalifikacijama i za koje su poslove oni zainteresovani i za koje obuke. Naš strateški cilj je da pomognemo mladu romsku populaciju da se brže dođu do posla i tu smo se našli na zajedničkom zadatku sa programom “Znanjem do posla”. Cilj nam je takođe da uradimo jednu bazu podataka. Ovo je sada pravi momenat da uradimo ovu bazu podataka mladih. Kako je počeo ovaj projekat javljaju nam se i stariji. Ova baza nam je veoma važna kako bi imali podatke o romskoj populaciji, o njihovoj obrazovnoj strukturi, mogućnostima zapošljavanja. Izrada ove baze podataka ima za cilj da evidentiramo i ažuriramo podatke o mladim Romima i Romkinjama od 17 do 35 godina starosti, njohovom obrazovanjnu, stručnosti, socijalnom statusu, kompetencijama i interesovanjima za posao i dodatnu obuku. Baza podataka će biti dostupna Filijali NSZ, Job centru, poslodavcima i svima onima koji mogu da omoguće zapošljavane ove populacije” – kaže Nešićeva.

Poslastičarke, gerontodomaćice, vrtlarke

U okviru ovog projekta koji je jedan od sedam kojim se podiže zapošljivost teže zapošljivih kategorija mladih u pet pilot opština programa “Znanjem do posla” predvidjene su stručne prakse iz različitih oblasti. U Pirotu fokus je na podršci mladim Romkinjama koje ili nemaju uopšte školu ili imaju samo osnovnu školu.

“Pošto nemaju nikakvo zanimanje teže dolaze do posla. Projektom je bilo predvidjena obuka za 20 Romkinja, ali zbog intreresovanja pružili smo mogućnost obuke za još tri Romkinje. One su najpre prošle informativne sastanke kako bi saznali više o projektu i načinu obuke. U ovoj smo fazi radili sa više od pedesetak žena, a odabrali smo njih 23 koje su pokazale naročito interesovanje. Imamo pet žena koje se obučavaju za poslastičare u poslastičarnici ”Rafaelo”. Sedam žena koje su zainteresovane za uređjenje javnih prostora na obuci su u sektoru Zelenila JP ”Komunalac”, dok se šest žena zainreresovanih za kozmetičarke obučava u lokalnom kozmetičkom slaonu ”Luminica”. Konačno pet žena zaintreresovanih za veoma traženi posao gerontodomaćce na obuci je u Gradskoj organizaciji Crvenog krsta. Očekujemo da će posle završene obuke, neke od polaznica moći da se zaposle ili pokrene neki svoj biznis. Cilj je i da se one osnaže da pokrenu neki posao. Mnoge od njih su se rano udale i sada je prilika da počnu nešto da rade i svojim primerom pokažu i svojoj deci da treba biti uporan i da treba da uče. Grad ima potrebe za gerontodomaćicama i za radnicima Zelenila u ”Komunalcu” koji, pošto važi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, mogu da budu angažovane kroz javne radove- kaže Radmila Nešić.

Znanjem do posla Pirot

Job info centar, koji je u Pirotu pokrenut upravo u okviru rograma “Znanjem do posla” pomaže podizanje zapošljivosti kod mladih kroz razvoj programa vanškolske obuke za poslove koji se traže na lokalnom tržištu rada. U Pirotu je uloga lokalnog partnera poverena konzorcijumu kojeg čine Udruženje građ|ana Osveženje i ZIP centar za mlade koji sa partnerima iz privrede, Tehničkom školom i Udruženjem gradjana ”Ternipe” realiziju tri projekta za podršku lakšem zapošljavanju – ”Od veštine do zapošljavanja”, ”Znanje, praksa i posao” i ”Korak do posla”. U pripremoj fazi ovih projekata održana je i obuka za mentore za projekte koji će tokom 2018 biti realizovani na teritoriji grada Pirota. Ovi metori će polaznicima pomoći da znanje nauče brzo i kvalitetno i tako podignu svoje šanse za pronalazak posla.

(tekst i foto Zoran Panić)