Pirot: VELIKO INTERESOVANJE ZA DEFICITIARNA ZANIMANJA

 

Projekat  ”Znanjem do posla”, koji se realizuje u Pirotu, a u okviru kog je upućen poziv  preduzetnicima pod nazivom ”Zaposleni po meri vašeg biznisa”, predstavljen  je na Sajmu zapošljavanja  u ovom gradu.

 

Mira Zlatkov iz Konzorcijuma Udruženja građana ”Osveženje” i ZIP Centra za mlade, partnera na projektu, kaže da je Sajam, koji organizuje  Filijala Nacionalnog zavoda za zapošljavanje, dobra prilika da se projekat predstavi i populariše.

“Na Sajmu promovišemo aktuelan poziv za nastavak projekta, odnosno organizovanje obuke na radnom mestu  pod nazivom ”Zaposleni po meri vašeg biznisa”. To  je prilika za mlade koji traže posao da se upoznaju sa mogućnostima da se uključe u  program,  da steknu znanja i veštine koje kompanije traže i da se obučavaju u kompanijama za deficitarna zanimanja”, kaže Zlatkov.

 

Prema njenim rečima, ovo je istovremeno i poziv kompanijama da se uključe u program obuke i predstave svoje potrebe za radnicima i profilima zanimanja koji su im potrebni.

 

“Kompanije će uz tehničku i finansijsku podršku moći da kreiraju svoje planove i programe za određena zanimanja i da selektuju odgovajući broj osoba za organizovanje obuke”, kaže Zlatkov.

 

Konzorcijum iz Pirota je Komisiji za ocenjivanje poslao dve prijave za organizovanje obuke za CNC operatera i zavarivača, jer su to zanimanja koja se traže.

 

“Obuka za ova zanimanja će biti organizovana u Tehničkoj školi u Pirotu, sa kojom smo prošle godine imali odličnu saradnju i planiramo da je nastavimo ne samo u oraganizovanju  obuke za CNC operatere, već i za druga zanimanja”, navodi Zlatkov.

 

 

Ona naglašava da je i dalje otvoren poziv za poslodavce kojima su potrebni obučeni kadrovi za deficitarna zanimanja.

 

“Podsećam još jednom da je rok za podnošenje prijava 31. mart iduće godine. O pojedinačnim prijavama se odlučuje na mesečnom nivou. Saradnja je otvorena i sa drugim stručnim školama u zavisnosti od zanimanja”, kaže Zlatkov

 

U Konzorcijumu napominju da je aktuelan sektor obrade metala, a ima interesovanja i iz sektora ugostiteljstva, bezbednosti i nekih uslužnih delatnosti.

 

Interesovanje je veliko, kaže Zlatkov i podseća da su nezaposlene osobe na štandu mogle da dobiju sve informacije za deficitarna zanimanja u gradu.

 

Nezaposleni Piroćanac, koji je posetio Sajam zapošljavanja, smatra da je projekat ”Znanjem do posla” prilika da posle nekoliko godina traganja dođe do posla.

 

“S obzirom da sam bez posla već nekoliko godina, razmišljam o nekoj prekvalifikaciji. Mislim da je ovo sjajna šansa jer se nude razne vrste obuke za zanimanja koja su tražena i  lakše ću, nadam se, doći do posla”, ispričao je ovaj mladić  po obilasku štanda na kome je prezentovan projekat ”Znanjem do posla”.

 

Tekst i foto:  Zoran Panić/ Uredila: Sandra Vlatković