Novi Pazar: U Novom Pazaru danas je održan Info dan u svečanoj sali Kulturnog centra Novi Pazar na kom je kroz jednosatnu prezentaciju predstavljen Javni poziv za poslodavce projekta „Znanjem do posla“.

 

Projekat „Znanjem do posla“ (E2E), osmogodišnji partnerski projekat vlada Švajcarske i Srbije osmišljen da stvori preduslove za brže zapošljavanje mladih, objavio je u julu mesecu 2020. godine Javni poziv za poslodavce. U okviru ovog Javnog poziva projekat pruža finansijsku i tehničku podršku poslodavcima iz ciljnih lokacija za organizovanje obuka na radnom mestu za mlade koji traže zaposlenje. Pomenuti program podrške ima za cilj da olakša poslodavcima proces izbora, obuke (ili pripreme) i zapošljavanja novih zaposlenih. Projekat „Znanjem do posla“ izdvojio je za ovaj poziv 50 miliona dinara.

 

U sklopu javnog poziva, vrednog 50 miliona dinara, biće izabrane kompanije i poslodavci koji će dobiti finansijsku i tehničku podršku za organizovanje obuke na radnom mestu za mlade koji traže zaposlenje, čime će im biti olakšan proces izbora, obuke i zapošljavanja novih radnika.

 

Javni poziv, ali i rezultate prethodnih, okupljenim poslodavcima, među kojima je najviše bilo predstavnika tekstilnih proizvođača i ugostitelja, predstavili su Boris Majstorović, viši savetnik na projektu i Marija Tiosavljević, potpredsednica Udruženja psihologa Novi Pazar, lokalnog partnera projekta.

 

img

 

 

Za učešće u projektu mogu da se prijave firme koje ispunjavaju nekoliko uslova, među kojima su da su registrovane najmanje 24 meseca i da imaju barem tri zaposlena lica sa punim radnim vremenom. Program poslodavcima koji imaju potrebu za angažovanjem novih radnika pruža finansijsku i tehničku podršku. Podrška se najpre odnosi na odabir budućih praktikanata, ali i proces kreiranja individualnog programa obuke, koji se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela”, rekla je Tiosavljević.

 

Značajnu ulogu u realizaciji programa u ovom delu Srbije imaće i Nacionalna služba za zapošljavanje, a portparolka filijale u Novom Pazaru Aida Bojadžić ocenila je da su ovakvi projekti od višestruke koristi za lokalnu sredinu.

 

Mladi do 30 godina čine gotovo trećinu nezaposlenih u Novom Pazaru, trenutno ih je na birou blizu 10.000 i njihov je veliki problem što nemaju nikakvo radno iskustvo. Ovaj poziv je odlična prilika da kompanije tim mladim ljudima obezbede obuku, da steknu nova znanja i veštine, kao i da ih oblikuju ih prema potrebama kompanije i konkretnih radnih mesta. Mi ćemo pružiti svaki vid podrške ovom i sličnim programima”, poručila je Bojadžić.

 

Podršku programu najavio je i član Gradskog veća Fevzija Murić, koji je istakao da je “Znanjem do posla” projekat od izuzetnog značaja za Novi Pazar i da mu je drago što su prepoznali ovaj grad i Udruženje psihologa kao korisnike i partnere.

 

“Sada poslodavci treba da kažu kakvi su im radnici potrebni i da ih obuče, da steknu veštine i znanja i na kraju da ih zaposle u svojim preduzećima. Nadam se da će veliki broj ljudi na taj način pronaći posao u tim ili nekim drugim kompanijama. Ovo je prilika da poslodavci dobiju kvalitetne kadrove, jer već u nekim sektorima postoji, s jedne strane, problem stare radne snage i s druge, nezainteresovanost  mladih za pojedina zanimanja”, rekao je Murić i pozvao privrednike da se u što većem broju odazovu na javni poziv.

 

img

 

Ovo je treći poziv objavljen u okviru E2E projekta, koji podržava Vlada Švajcarska,  čija je ukupna vrednost 14,3 miliona evra.

 

Tokom prve faze obuke na radnom mestu kroz 61 projekat prošlo je 1.060 mladih, a pomoć na putu do posla dobilo je i još 350 mladih iz teže zapošljivih grupa. Više od 70 odsto mladih se nakon obuke  zaposlilo. U sprovođenju obuka na radnom mestu učestvovalo je 128 kompanija i 30 partnera, kako iz javnog sektora, tako i iz civilnog društva.

 

Za realizaciju projekata obuke na radnom mestu Vlada Švajcarske odvojila je u prvoj fazi projekta približno milion evra, dok je za šest programa podrške zapošljavanju teže zapošljivih grupa mladih izdvojeno još 180.000 evra.

 

U drugoj fazi,  Švajcarska i Srbija nastavljaju da zajedno doprinose realizaciji projekta “Znanjem do posla”, Vlada Švajcarske sa 7,5 miliona evra i Vlada Srbije sa 4,5 miliona evra.

 

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila Sandra Vlatković