Kruševac: Mreža za postpenalnu podršku Srbije osnovana je od 18 nevladinih organizacija, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji. Cilj je da se unapredi podrška osuđenicima nakon odslužene kazne, kao i da se članice Mreže osnaže kako bi što kvalitetnije mogle da im pomognu.  Omladinski Savet Kruševac u okviru programa Znanjem do posla i drugih projekata radi sa štićenicima kruševačkog Vaspitno popravnog doma i među osnivačima je Mreže.

Predsednica Omladinskog Saveta Kruševac Marina Virijević, kaže da je proces formiranja Mreže bio dugotrajan i detaljan  kako bi se identifikovale adekvatne organizacije, koje kroz svoje aktivnosti pružaju različite vidove podrške bivšim osuđenicima i maloletnicima koji su u sukobu sa zakonom.

“Ciljevi i zadaci Mreže su da se unapredi politika i praksa u postupku postpenalne podrške, kao i da se osnaže članice Mreže da bi kvalitetnije mogle da pomognu bivšim osuđenicima. Ministarstvo pravde i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija dali su punu podršku novoosnovanoj Mreži i prepoznali značaj civilnog sektora u pružanju pomoći bivšim osuđenicima, koji se suočavanju sa problemima prilikom ponovnog povratka u zajednicu”, kaže Marina Virijević, predsednica Omladinskog Saveta Kruševac.

 

 

Nedavno je održana osnivačka Skupština Mreže za postpenalnu podršku Srbije, a Virijević kaže da osnivanje Mreže ne bi bilo moguće bez podrške OEBS-a.

Svečanu konferenciju na kojoj je, predstavljena Mreža, otvorili su ambasador Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji, Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Slobodan Arsenijević, predsednik UO Mreže i Nataša Novaković ispred Misije OEBS. Na konferenciji su se predstavnicima kaznenih ustanova u Srbiji predstavile sve nevladine organizacije članice Mreže.

 

“Članice Mreže, očekuju da unaprede svoje aktivnosti u radu kroz međusobnu saradnju, edukaciju, partnerstva, ali i da doprinesu uvođenju savremene postpenalne podrške u odgovarajuće zakonodavne okvire u Srbiji. Omladinski Savet Kruševac pružaće podršku bivšim štićenicima Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu pre svega u oblasti zapošljavanja, aktivnog traženja posla i karijernog savetovanja. Upućivaćemo i u odgovarajuće članice Mreže maloletnike koji nisu sa teritorije Rasinskog okruga, a kojima je potrebna pomoć”, kaže Virijević.

 

Prema njenim rečima prvi rezultat priključivanja Mreži za Omadinski Savet Kruševac je uspostavljanje saradnje sa članicama Mreže u okviru svog novog projekta za podršku zapošljavanja bivših štićenicika VP Doma. Taj projekat se finansira iz sredstava Evropske Unije, IPA 2014.

 

Štićenici doma proći se karijerno savetovanje

Predsednica Omladinskog Saveta Kruševac podseća da je ta organizacija, u okviru programa Znanjem do posla, realizovala projekat “Safe Choices”. Tim projektom bilo je obuhvaćeno 65 štićenika Vaspitno popravnog doma.  Njima su pružene usluge individualnog karijernog savetovanja i profilisanja, edukacije o zapošljavanju i tržištu rada. Organizovane su jednodnevne posete firmama, a desetorici štićenika obezbeđena je jednomesečna plaćena radna praksa u JKP Kruševac, na zanimanju cvećar-vrtlar.

 

 

“Zahvaljujući ovom projektu pomognuta je izgradnja plastenika u VP Domu. Tu se štićenici dalje obučavaju za ovo zanimanje i po unapred izrađenom planu i programu obuke, posvećeno se bave uzgajanjem cveća”, navodi Virijević.

 

Ove godine, Omladinski Savet, u okviru programa Znanjem do posla  nastavlja rad sa štićenicima Vaspitno popravnog doma. Planirano je da 36 štićenika pohađa radionicu karijernog vođenja i savetovanja, kao i  da se sa svakim od njih uradi individualno savetovanje.

 

Omladinski Savet Kruševac već deset godina realizuje projekte čiji je cilj pružanje podrške reintegraciji štićenika VP Doma.

 

Tekst: Jelena Božović

Foto: Fejsbuk stranica Mreža OCD za pružanje postpenalne podrške Srbije

Uredila: Sandra Vlatković