Brisel: Mlade Evropljane, koje danas već muči visoka stopa nezaposlenosti, suočiće se uskoro i sa problemima smanjenih penzija i posledica demografskih promena u Evropi, smatra Evropska komisija.

Stopa nezaposlenosti mladih u EU još je 16,9 odsto, mnogo viša od ukupne stope od 7,8 odsto.  Istraživanje EK pokazalo da je verovatnoća da mladi imaju privremeni posao, dva puta veća kod onih su u starosnoj dobi od 25 do 39 godina nego kod starijih.

Ovo nije kraj problemima koje će za svog životnog veka iskusiti generacija koja trenutno ima ispod 30 godina, jer se očekuje da će tokom radnog veka imati veće  doprinose za penzisko osiguranje, ali manje penzije, upozorava Evropska komisija u svom Izveštaju o razvoju zaposlenosti za 2017. godinu.  EK tvrdi da je program garancija za mlade, dobar i neophodan i ako ga je Evropski revizorski sud ocenio je kao razočaravajući, jer u prve dve godine nije ispunio zacrtana očekivanja. Program EU Garancija za mlade pokrenut je 2013. godine kako bi se pomoglo mlađima od 25 godina da nađu posao već u roku od četiri meseca od završetka školovanja ili dolaska na tržište rada usled gubitka posla.  Samo nešto više od polovine svih koji su se prijavili za progam u sedam članica našlo je posao u 2014. godine, dok se tokom 2015. godine se stopa uspešnosti ovog programa zapošljavanja neznatno povećala.

“Ostavljanje naših mladih po strani predstavlja opasnost po našu budućnost, naš rast, naše blagostanje i naš socijalni model. Dugujemo mladim generacijama da im pružimo sve što možemo”, istakla je evropska komesarka za zapošljavanje Marijan Tisen (Marianne Thyssen).

Izvor: Danas.rs link