Beograd: Mladi u Srbiji sve manje podržavaju članstvo u Evropskoj uniji (EU), što se delom može tumačiti i kao njihov protest zbog odnosa vlasti prema evrointegracijama, ali i ponašanja EU, tvrde sagovornici Radija Slobodna Evropa (RSE).

Neodlučnost dominira u odgovorima mladih na pitanje da li je ulazak u Evropsku uniju najbolja opcija za Srbiju, između ostalog jer mnogi od njih nisu sigurni da li će EU uopšte opstati.

– Iskreno, nemam baš neko mišljenje o tome. Zato što Evropska unija polako propada. Dok mi uđemo u EU ona će se odavno ugasiti. Možda bi se kod nas povećao standard, ali Srbi nikada nisu bili sposobni za to. Čisto sumnjam da mi to uopšte hoćemo”, navodi Milovanović Petar, student istorije.

Boban Stojanović, istraživač Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) i saradnik na beogradskom Fakultetu političkih nauka, kaže za RSE da paradoksalno izgleda da bi, uprkos padu poverenja u EU, skoro polovina mladih živela u Zapadnoj Evropi.

Kao evrorealiste sebe trenutno vidi 60 odsto mladih u Srbiji, 18 odsto su evroskeptici, dok je evroentuzijasta tek 10 odsto.

Izvor: novaekonomija.rs link

Koristan link: Krovna organizacija mladih Srbije – KOMS link