Beograd:  Više od 70 odsto mladih želi da se odseli iz mesta u kojem trenutno živi, deo njih u inostranstvo, a deo u velike gradove. Za inostranstvo su kao buduću adresu zainteresovani mladi iz velikih gradova, dok su njihove kolege iz manjih mesta rešene da se odsele u velike gradove.

U nameri da ukažu na ovaj gorući demografski, socijalni i ekonomski problem, Krovna organizacija mladih Srbije uradila je i predstavila svoj “Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji”.

– To su stvarno zabrinjavajući podaci, natalitet je sve manji, a sve više mladih odlazi. Problem je nezaposlenost, koje ima u ogromnim razmerama, čak duplo više nego Evropi. Problem je i to što ne mogu da nađu posao, kao i što su nezadovoljni kvalitetom školstva”, istakla je Jelena Milanović iz KOMS-a.

Kao problem mladi navode i obrazovanje, ističući da, iako su naši lekari među najboljima, oni ne mogu da se zaposle. Kažu da sistem vrednosti nije potpuno postavljen, a obrazovanima je bitno i kakvu podršku imaju od društva. Mladi traže adekvatan život, koji, kako kažu, ne mogu da dobiju u Srbiji.

Na pitanje kako rešiti ovaj problem, jedan od istraživača, Boban Stojanović kaže: – To nije posao samo jednog ministarstva ili udruženj. Omladinska politika predstavlja najosetljiviju intersektorsku politiku i u cilju je ostvarivanja svih ministarstava. Nadležni bi trebalo i da kreiraju šanse za mlade na lokalu i da im obezbede uslove za život.

Izvor: B92.net link