Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) predstavila je Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji povodom 12. avgusta Međunarodnog dana mladih, a istraživanje je sprovedeno od maja do jula, onlajn upitnikom na koji je odgovorilo 396 mladih od 15 do 30 godina.

Mladi u Srbiji kao svoj najveći problem vide nezaposlenost, a tek svaka peta mlada osoba se zaposli na poslu za koji se školovala, pokazalo je istraživanje koje je predstavila Krovna organizacija mladih Srbije.

Prema zvaničnoj statistici, među nezaposlenima u Srbiji je 146.000 mladih, četvrtina od ukupnog broja, a najviše ih je, 33 odsto, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji. Istraživanje pokazuje da i dalje najviše njih želi da se zaposli u državnoj službi, a kada završe školovanje 56 odsto njih ne zaposli se u struci.

Većina od 60 odsto mladih je veoma zainteresovana za politiku, ali troje od četvoro se izjašnjava da nemaju osobu u političkom životu Srbije kojoj veruju, dok nešto više poverenja imauju u institucije, najviše u vojsku.

Pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja rekla je da je predstavljeno istraživanje značajno da bi se preduzeli potezi da se položaj omladine poboljša i ukazala da je prioritet Vlade Srbije smanjenje nezaposlenosti među mladima.

Izvor: Danas.rs link