Kruševac: Kristina Paunković ima samo 16 godina i već pohađa obuku na radnom mestu za šivača u konfekciji TID. Pre dve godine završila je osnovnu školu, a u međuvremenu je povremeno boravila kod seste u Nemačkoj. Kada se vratila, kaže, shvatila je da mora nešto da radi i potražila pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje.

U NZS je i čula za mogućnost da pohađa obuku za šivače u okviru projekta „Znanjem do posla“.

„Želela sam da dodjem i da nešto radim, a ne samo da sedim kod kuće. Otišla sam na Biro za zapošljavanje, rekla sam da tražim posao i tako je sve krenulo“ priča Kristina dok istovremeno pod mašinom već prilično vešto „tera“ štep.

Kaže da je zadovoljna, da je kolektiv dobar te da je već dosta toga naučila.

„Ja volim ovaj posao“, poručuje mlada Kruševljanka.

Pohvalila se i da će uskoro od sestre iz Trstenika doneti mašinu za šivenje pa će i kod kuće moći da usavršava stečeno znanje. Misli da bi znala sebi da sašije jednostavnu suknjicu.  Kaže da joj mnogo znači to što će naučiti nešto da radi kako bi mogla da počne da zarađuje. Potvrdjuje da njena porodica teško živi, roditelji uglavnom rade privremene poslove.

„Oni su me podržali da krenem na ovu obuku“ kaže Kristina koja je u konfekciju, udaljenu nekoliko kilometara od grada, autobusom redovno dolazila i tokom snežnih i ledenih dana.

Porodica je bitna podrška

Kristina živi sa bratom, sestrom i roditeljima. Ima i dve starije sestre koje su udate. Dragan Paunković, Kristinin otac, ne krije da porodica veoma teško živi, ni on ni supruga nemaju stalni posao.

„Oboje smo završili osnovnu školu. Radimo povremeno u Javnom komunalnom preduzeću Kruševac na javnim radovima. Zadovoljni smo što je Kristina dobila ovu priliku, podržali smo je da krene, jer znamo da će joj to biti korisno“ kaže on.

Roditeljsku pažnju Kristina dobija i u konfekciji.

„Veoma je mlada, mi na nju gledamo roditeljski“ kaže Zoran Marinković, vlasnik i direktor konfekcije TID i menadžer projekta obuke za konfekcionare.

Zadovoljan je kako Kristina napreduje i kako čitava obuka funkcioniše. Konfekcija TID ima 25 stalnih radnika, a na obuci za konfekcionare je deset polaznika.

U okviru projekta „Znanjem do posla“ u Kruševcu se odvijaju četiri programa učenja na radnom mestu, kojima je obuhvaćeno ukupno 50 mladih. Vlada Švajcarske uložila je u ove projekte blizu 82.000 franaka.