Novi Pazar, 14. decembar 2016 – Mladima u Novom Pazaru koji traže posao u pomoć stiže savremeni centar za vođenje karijere i stručno usavršavanje u kojem će besplatno učiti one veštine koje poslodavci traže i tako povećati svoje šanse da dođu do posla.  Posebna pažnja u radu centra biće posvećena razvoju poslovnih veština kod mladih koji žive u knjaževačkim selima.

Prezentacija projekta „Znanjem do posla“ u okviru kojeg će centar i biti pokrenut kao i prezentacija planova za 2017. godinu, zakazana je za sredu, 14. decembra 2016. godine u galeriji Kulturnog centra, Novi Pazar sa početkom u 11 sati.

Na prezentaciji će o planovima za smanjenje nezaposlenosti kod mladih, govoriti gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, direktor projekta „Znanjem do posla“ Kristof Bauman, direktor Kancelarije za mlade Novi Pazar Dzemaludin Paučinac, predstavnik NSZ Novi Pazar i predstavnik Srednje škole za dizajn tekstila i kože.

Kancelarija za mlade će pored obuke nuditi mladima i usluge savetovanja pri odabiru karijere, a otvara se uz podršku Vlade Švajcarske i projekta Švajcarske organizacije za saradnju i razvoj (SDC) „Znanjem do posla“, a kroz partnerstvo sa Omladinskim klubom iz Novog Pazara.

Četvrodogodišnji projekat „Znanjem do posla“ za cilj ima podsticanje bržeg ekonomskog razvoja  Novog Pazara, zaustavljanje odlaska mladih i razvoj onih poslovnih veština na tržištu rada koje će učiniti Novi Pazar privlačnijom destinacijom za investicije.

Projekat „Znanjem do posla“ vredan je 6,3 miliona švajcarskih franaka (oko 720 miliona dinara) i realizuje se u okviru saradnje Vlada Švajcarske i Srbije za smanjenje nezaposlenosti kod mladih i to kroz dve paralelne aktivnosti – izgradnju sistema za stručno usavršavanje mladih, te aktiviranje partnerstva lokalne zajednice i privrede za aktivno rešavanje problema nezaposlenosti kod mladih.

Centri slični Novopazarskom biće otvoreni za sve mlade koji traže posao ili mogućnosti za dalje stručno usavršavanje i u Kragujevcu, Pirotu, Knjaževcu i Kruševcu. U razvoju ovih centara biće korišćena pozitivna iskustva sličnih organizacija iz Švajcarske.

Izvor: pazarce.info link