Kragujevac: Rukovodstvo kompanije “FCA Srbija” i Samostalni sindikat kragujevačke fabrike potpisali su sporazum u Vladi Srbije, kojim su predviđeni povećanje plata i novi kolektivni ugovor na tri godine, piše Radiotelevizija Srbije na svojoj internet prezentaciji. Ovim je okončan tronedeljni štrajk radnika kompanije FCA Srbija.  Predstavnici sindikata su prihvatili, između ostalog, da se uzdržavaju od bilo kakvih štrajkova tokom celog perioda trajanja novog kolektivnog ugovora. Zaključenju sporazuma o okončanju štrajka posredovala je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Radnicima je ponuđeno povećanje zarada u naredne tri godine u skladu s procenom Narodne banke Srbije o rastu inflacije. U avgustu će im zarade biti uvećane za 2,2 odsto, a u februaru 4,5 procenata, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Postignut je dogovor i da se naknada za prevoz van standardnog radnog vremena duplira, tačnije u slučajevima kada zaposleni moraju da dođu ranije ili da ostanu duže na poslu od redovnog vremena saobraćanja javnog prevoza.

“Fiat” je obećao da će formirati Komisiju za tehnička merenja, koja će utvrditi da li su i na kojim radnim mestima zaposleni preopterećeni. Komisiju će činiti članovi sindikata i članovi “FCA Srbija”, kao i tehnički stručnjaci iz sedišta kompanije i počeće sa radom u septembru 2017. godine.

Izvor: InfoKg link